Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El MNAC explora en les diferents identitats del polièdric Feliu Elias

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha presentat aquest dimarts l’exposició ‘Feliu Elias. La realitat com a obsessió’, que es podrà veure fins al 10 d’abril de 2023. La mostra s’interessa per les diferents identitats que conviuen en l’artista Feliu Elias, Apa i Joan Sacs com a pintor realista, dibuixant i humorista àcid i un historiador i crític d’art polèmic. Amb una selecció d’obres de diferents registres creatius procedents del propi MNAC, col·leccions particulars i d’institucions públiques, el recorregut convida a calibrar en la seva rellevant aportació en l’escena artística catalana, amb contradiccions i la crítica en tot allò que s’allunyava del realisme.

L’exposició se centra en la pintura de pinzellada miniaturista que, des d’un realisme màgic, destaca per igual el seu àmbit familiar i les seves passions artístiques com la pintura holandesa, Alfred Sisley o la ceràmica xinesa. Segons han subratllat, la pintura d’Elias no està subjecta a grans “evolucions tècniques” i es manté “impassible i fidel” a unes temàtiques concretes al llarg de tot el seu itinerari vital, que irradia la seva predilecció per la cultura material.

Publicitat

Així, la mostra del MNAC ofereix un itinerari vital amb els viatges artístics i els exilis de l’artista i reuneix alguns objectes que formaven part de la seva col·lecció, com vidres, ceràmiques o objectes orientals. Aquests objectes, copsats pels seus pinzells, es presenten en diàleg d’una seqüència vertebrada en seccions temàtiques com ara natures mortes, interiors i retrats.

La iniciativa explora en les col·lisions entre el crític Joan Sacs i l’avantguarda, sense oblidar les filiacions de la seva obra amb altres realismes catalans i de diferents geografies i tradicions. “La seva obra connecta de manera extraordinària amb l’estat d’esperit de l’Europa d’entreguerres”, han explicat.

En concret, el visitant de l’exposició es trobarà amb el primer àmbit ‘Apa, una mirada incisiva’, on es mostra la faceta de dibuixant amb les caricatures, burlesques i demolidores amb un tarannà republicà, esquerrà i anticlerical.

En el segon àmbit ‘Feliu Elias, el pintor de la vida aturada’ es mostren treballs fets des de la soledat amb “seny, recerca de la perfecció i contenció de l’emoció”. De fet, va ser criticat per ser la “fredor fotogràfica”.

El tercer àmbit, ‘Joan Sacs, Connexions & Col·lisions’, s’apropa a noms com Joaquim Torres-García, Rober i Sònia Delaunay i s’allunya d’altres com Joan Miró, Pablo Picasso o Salvador Dalí.

Respecte Sabadell, l’exposició també mostra els vincles de l’artista amb el municipi d’on era original la seva família. De fet, dos germans de Feliu Elias també es van dedicar a diferents facetes artístiques. Precisament, el Museu d’Art de Sabadell ofereix l’exposició ‘Els cercles de Feliu Elias a Sabadell’, que incideix en els germans Elias i en el diàleg amb creadors vinculats al municipi.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió