Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

El Ministeri d’Universitats preveu posar punt i final a les carreres de tres anys

ACN Madrid.-El Ministeri d’Universitats posarà punt i final per la via del decret a les carreres universitàries de tres anys que havia implantat el ministre Wert. Així consta a l’esborrany […]

Avatar
Agències 02/03/2021

ACN Madrid.-El Ministeri d’Universitats posarà punt i final per la via del decret a les carreres universitàries de tres anys que havia implantat el ministre Wert. Així consta a l’esborrany del nou Reial Decret d’organització de l’ensenyament universitari que estableix que els graus duraran quatre anys tret de les carreres d’estudis sanitaris o tècnics que encara siguin més llargs. La decisió impacta directament sobre el model de tres anys de carrera i dos de màster que havia funcionat fins ara. L’objectiu, segons el Ministeri, és “assegurar la qualitat de l’oferta formativa universitària”.

La decisió obloigarà a modificar el disseny actual dels graus i doctorats de les universitats catalanes, que havien apostat majoritàriament per aquesta fórmula, però va en la línia del que defensa la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE) i també dels representants de l’alumnat, que es queixen del preu dels màsters. Segons el Ministeri, el decret reforçarà el principi d’autonomia universitària en la planificació i definició de les característiques de la seva oferta acadèmia i possibilitat l’ordenació de l’oferta de títols oficials per part de les comunitats autònomes. L’esborrany, que encara ha de passar pels òrgans consultius abans d’anar al Consell de Ministres, estableix que els graus són de 240 crèdits, és a dir, de quatre anys. Només surten d’aquest esquema els graus que les directrius europees estableixen expressament que han de ser més llargs, de 300 a 360 crèdits. Els màsters seran de 60, 90 o 120 crèdits, i els doctorats precisaran haver superat els 300 crèdits en les dues etapes formatives anteriors. El decret estableix també que les universitats podran oferir programes d’ensenyament de grau amb itinerari acadèmic obert que permeten que l’alumnat cursi assignatures de dos o més títols universitaris del mateix àmbit de coneixement. A més, els graus i màsters podran incloure una menció dual fruit d’un projecte de col·laboració entre la universitat i l’empresa.