Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

El Memorial Democràtic instal·larà aquest dijous una llamborda en homenatge a Lluís Companys a la plaça Sant Jaume

ACN Barcelona.-El Memorial Democràtic instal·larà aquest dijous una llamborda ‘Stolpersteine’ en homenatge a l’expresident Lluís Companys a la plaça Sant Jaume. Fonts de Govern han explicat a l’ACN que després […]

Avatar
Agències 13/10/2020

ACN Barcelona.-El Memorial Democràtic instal·larà aquest dijous una llamborda ‘Stolpersteine’ en homenatge a l’expresident Lluís Companys a la plaça Sant Jaume. Fonts de Govern han explicat a l’ACN que després de llargues negociacions, l’Ajuntament de Barcelona hi ha accedit quan ha sabut que el Memorial la col·locaria igualment, però a l’interior del Palau de la Generalitat, on no necessita el permís del consistori. Enguany, a més, es commemora el 80è aniversari de l’afusellament de Companys. Les ‘Stolpersteine’ són peces artístiques urbanes que recorden persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme. Es col·loquen a la vorera davant de la darrera residència que va tenir la persona en llibertat. A Catalunya ja n’hi ha més de 200.

L’origen d’aquesta peça en record de Companys, de fet, parteix de la iniciativa d’un grup local, l’Associació Colònia-Barcelona, que es va adreçar fa uns tres anys al Memorial per demanar la col·locació d’aquesta llamborda. Fins ara, l’Ajuntament no ho havia volgut autoritzar. Les negociacions s’havien intensificat en les últimes setmanes, però no ha estat fins aquest mateix dimarts quan el consistori ha donat el seu aval. És més, el Memorial ja tenia previst instal·lar la peça a l’interior del Palau de la Generalitat aquest dijous. Fonts del Govern han celebrat que l’Ajuntament “hagi rectificat” i hagi permès col·locar la llamborda a la via pública. Les mateixes fonts constaten que “ningú hauria entès cap argument” en contra, i han recordat que hi ha peces d’aquest tipus en poblacions de molts colors polítics.