Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

El Memorial Democràtic instal·la quatre llambordes Stolpersteine a Ripollet i una a Torrelles de Foix

ACN Barcelona.-El Memorial Democràtic instal·larà aquest dissabte quatre llambordes Stolpersteine a Ripollet (Vallès Occidental) en record dels veïns deportats a camps nazis. Diumenge, s’instal·larà una més a Torrelles de Foix […]

Avatar
Agències 22/01/2021

ACN Barcelona.-El Memorial Democràtic instal·larà aquest dissabte quatre llambordes Stolpersteine a Ripollet (Vallès Occidental) en record dels veïns deportats a camps nazis. Diumenge, s’instal·larà una més a Torrelles de Foix (Alt Penedès). En el cas de Ripollet, es tracta de Tomàs Caballero, Josep Datzira, Sotero López i Juan Montesinos, tots ells deportats el 1941 a Mauthausen. A Torrelles, la instal·lació es farà en record de Josep Raventós, deportat el 1940 també a Mauthausen i assassinat el 1941 a Gusen. A més, es lliurarà el document de reparació jurídica a familiars de sis veïns de Torrelles que van ser represaliats pel franquisme.

Es tracta de Jaume Bages, condemnat a vint anys de reclusió temporal; Estanislao Farrate, condemnat a vint anys de reclusió temporal; Lluís Ràfols, condemnat a reclusió perpètua, que va passar 20 anys i un dia a la presó; Antoni i José Romagosa, executats; i Salva Camil, condemnat a dotze anys i un dia de presó. També s’homenatjarà Joan Rosell, condemnat a pena de mort i executat, a la família del qual ja es va lliurar el diploma. El document de reparació jurídica l’ha emès el Departament de Justícia i deixa constància de la nul·litat de les sentències i resolucions del franquisme.En total, hi ha 262 peces Stolpersteine a Catalunya. Es tracta de peces artístiques urbanes en record de persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme que es col·loquen a la vorera davant la darrera residència que va tenir la persona en llibertat. El creador és l’artista alemany Gunter Demnig.