Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

El Macba “racionalitzarà” el projecte i els terminis de la seva ampliació per l’encariment de la construcció

ACN Barcelona – El Macba obre un “període de reflexió” sobre el projecte d’ampliació, aprovat l’any 2021, degut a l’encariment del procés constructiu del nou edifici. El museu no compta […]

Agències 17/02/2023

ACN Barcelona – El Macba obre un “període de reflexió” sobre el projecte d’ampliació, aprovat l’any 2021, degut a l’encariment del procés constructiu del nou edifici. El museu no compta amb el finançament necessari i “racionalitzarà” els costos i els terminis, de la ma de l’equip d’arquitectes guanyadors. Així ho ha confirmat aquest divendres després que ‘El País’ publiqués que la direcció buscava “alternatives” a l’ampliació en un nou edifici. També el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, ha insistit que el que ha demanat la direcció és “temps per racionalitzar el projecte”. Tant Martí com el museu confirmen que durant aquest temps s’estudiarà “com aprofitar millor” els espais de què ja disposa a l’edifici Meier i a l’entorn de la plaça dels Àngels.

Segons ha informat el museu, la comissió delegada reunida ahir, amb els membres del consorci i la direcció de l’equipament van acordar treballar “en un reajustament del calendari i del pressupost en l’execució de l’ampliació del museu”. “El museu ha de créixer”, remarquen, però hores d’ara no hi ha tot el finançament necessari per dur-lo a terme (per licitar l’obra cal disposar del total), “donat l’encariment del procés constructiu”.

Jordi Martí també ha sortit al pas d’una informació publicada per ‘El País’ aquest mateix divendres, segons la qual el museu estaria buscant “alternatives” al projecte guanyador del concurs públic (2021), perquè el pressupost s’ha disparat fins els 11 milions d’euros i no hi ha prou recursos per licitar l’obra.

El regidor ha negat que en la reunió d’ahir la direcció plantegés la necessitat de racionalitzar i aprofitar millor els espais existents “com a alternativa” a l’ampliació en un nou edifici, tal i com apunta l’article.

Segons Martí, el que es va sol·licitar és més temps per “buscar la manera de poder tirar endavant els acords presos, i alhora, veure quina és la millor manera de reutilitzar l’espai disponible”. En tot cas, ha dit, el museu plantejaria “racionalitzar una mica el projecte” per abaratir-lo i, sobretot, trobar els recursos per finançar el sobrecost. El tinent d’alcaldia també ha dit que el compromís amb l’ampliació està intacte, i que la situació no deriva de l’incompliment de les aportacions previstes al projecte per part de les administracions.

El 2021 es va anunciar que el projecte guanyador del concurs públic per a l’ampliació era el de l’equip d’arquitectes catalans Harquitectes amb els suïssos Christ & Gantenbein. El cost del projecte es va quantificar en 8,3 milions d’euros, aportats per l’Ajuntament de Barcelona (1,5 milions), la Fundació Macba (1,5 milions), el Ministeri de Cultura (3 milions) i la Generalitat (2,3 milions) a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (Feder). Però a dia d’avui s’hauria disparat més enllà dels 11 milions, segons fonts del museu, i el cost no es veu assumible.

Martí ha exposat que la Comissió Delegada “ha entès” la demanda de la direcció del museu, i que totes les parts s’han donat fins al mes de juny, aproximadament, per resoldre la situació i “fer possible aquesta ampliació”. “Hi haurà ampliació”, ha insistit.