Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El Liceu publica la reflexió d’una vintena autors sobre l’obsessió en el procés artístic

ACN Barcelona.-El Gran Teatre del Liceu ha publicat juntament amb la revista cultural ‘Hansel i Gretel’ el llibre ‘Obsessió’, el recull d’una vintena de reflexions entorn aquest concepte vinculat amb […]

Agències 26/03/2021

ACN Barcelona.-El Gran Teatre del Liceu ha publicat juntament amb la revista cultural ‘Hansel i Gretel’ el llibre ‘Obsessió’, el recull d’una vintena de reflexions entorn aquest concepte vinculat amb el procés artístic. “Volíem anar més enllà d’una cosa efímera com és l’òpera i fer un document gràfic que serà per sempre”, ha dit el director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar. La publicació compta amb aportacions del director de cinema Albert Serra, el novel·lista Julià de Jòdar, la filòsofa Anna Pagès o el musicòleg Oriol Pérez, entre altres. Amb tot, els autors provenen de diverses disciplines i així es vol donar una “mirada plural” sobre el concepte de l’obsessió. L’obsessió és la temàtica dels espectacles d’aquesta temporada del Liceu.

L’obra “convida” a una sèrie d’artistes visuals, especialistes musicals, cineastes, filòsofs, escriptors i crítics a “indagar” en l’obsessió com a mecanisme de creació artística. Així, segons ha explicat el director de la revista cultural ‘Hansel i Gretel’ Fèlix Riera, es parla de l’obsessió des de diferents punts de vista, tot oferint una “pluralitat de veus” que genera un discurs “contemporani” del concepte. Entre els diferents treballs que s’hi recullen, durant la presentació aquest divendres al Gran Teatre del Liceu els responsables han destacat l’entrevista del cineasta Albert Serra a ell mateix. De fet, al final de la presentació el mateix Serra n’ha fet una performance. “Tots els escriptors d’aquest llibre estan tocats per l’obsessió”, ha dit Riera. En aquesta línia, el director de la revista cultural ha assegurat que és un concepte “obvi” però que costa d’explicar. La portada de la publicació és una pintura barroca del segle XIX de Séraphine Louis. “És una obra amb molta personalitat i això és una declaració d’intencions”, ha dit sobre això el codirector de la revista ‘Hansel i Gretel’, Llucià Homs. “En ple segle XXI els projectes culturals ambicionen quelcom més”, ha dit el director artístic del teatre. Garcia de Gomar ha assegurat que la institució vol “repensar” el que vol dir l’òpera amb la pretensió d’oferir-ne un “projecte sòlid”. La publicació s’emmarca en el projecte artístic ‘El Liceu de les arts’, que ofereix altres disciplines a banda de l’òpera. “És un somni, un projecte compartit que vol anar més enllà”, ha dit el director artístic sobre el projecte. “Estem instal·lats en un món binari on la resposta és sí o no, però l’art és la resposta del neutre”, ha defensat Garcia de Gomar. Així, el director artístic ha assegurat que aquest és el punt de partida sobre el concepte d’obsessió, “eix vertebral” de totes les activitats de la temporada 2020 / 21 del Liceu. La publicació inclou peces de Julià de Jòdar, Albert Serra, Anna Pagès, Oriol Pérez Treviño, Adolf Tobeña, Rafael Argullol, Javier Gomá, Carlos Calderón, Jesús Ruiz Mantilla, Luis Gago, Pep Duran, Marta Rebón, Eloy Fernández Porta, Marina Perezagua, Eulàlia Valldosera, Gino Rubert, Llucià Homs, Ariana Harwicz, Fèlix Riera, Alberto García-Alix, Nina Pawlowsky i Victoria Combalía.