Edició 2268

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 10 de octubre del 2024
Edició 2268

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 10 de octubre del 2024

El Liceu centrarà la nova temporada en les ‘esquerdes irreversibles’ amb noms com Kaufmann, Radvanovsky o Adams

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Gran Teatre del Liceu ha presentat aquest dimarts la nova temporada 2023-2024 que inclou composicions de nova creació, noves coproduccions, reconeguts directors d’escena, grans veus i fa una aposta per a la creació del país i l’accessibilitat a l’òpera. Sota el lema ‘d’esquerdes irreversibles’, la temporada comptarà amb noms aclamats de l’escena operística internacional com Jonas Kaufmann, Sondra Radvanovsky, Lise Davidsen, Freddie De Tommaso, directors d’escena com Robert Wilson, Calixto Bieito, Àlex Ollé, Elkhanah Pulitzer, Núria Espert, Emma Dante, David McVicar i batutes internacionals com Josep Pons, John Adams i Gustavo Dudamel. La temporada arrencarà el 27 de setembre de 2023 amb l’òpera ‘Eugene Onegin’ de Piotr Ilitx Txaikovski.

Es tracta d’una coproducció amb Den Norske Opera d’Oslo i el Teatro Real de Madrid signada per Christof Loy. El muntatge aborda perfectament tots els matisos del personatge de Tatiana Larin: la transició d’una noia aficionada a les novel·les, que acaba florint en una jove princesa cosmopolita i elegant.  El clàssic romàntic estarà dirigit pel mestre Josep Pons i comptarà amb les veus de Svetlana Aksenova i Kristina Mkhitaryan en el rol de Tatiana o Audun Iversen i Iurii Samoilov en el de Onegin.

Publicitat

Segons han explicat, la programació operística de la nova temporada és “eclèctica” i combina noves produccions i propostes més clàssiques. Un dels títols destacats de la temporada serà ‘Antony & Cleopatra’ de John Adams que s’estrenarà a nivell europeu.

Adams debutarà al Liceu amb una òpera en dos actes, assignada amb motiu del centenari de la San Francisco Opera, és un coencàrrec i una coproducció amb el Gran Teatre del Liceu i The Metropolitan Opera de Nova York. Amb un llibret adaptat pel mateix Adams, la directora Elkhanah Pulitzer i la dramaturga Lucia Scheckner combinen la imatge mítica de l’Antiguitat amb el glamur de la dècada dels anys trenta a Hollywood.

Al novembre, el Liceu recupera la producció que obria de nou el teatre després del catastròfic incendi del 1994. ‘Turandot de Puccini’ en una  mítica proposta signada per Núria Espert, torna al Teatre amb la reposició de Bárbara Lluch. “Una escenografia monumental, evocadora i orientalista, i un entorn summament rígid i opressiu, ple de bellesa i equilibri formal, amplifiquen l’èpica de la història”, han comentat des del Liceu. El muntatge comptarà amb Elena Pankratova/Ekaterina Semenchuk (Turandot), Michael Fabiano/Martin Muehle (Calaf), Nadine Sierra/Maria Agresta/Marta Mathéu (Liù), entre d’altres. La direcció compta amb la batuta d’Alondra de la Parra.

El 2024 arrencarà amb ‘Carmen’ de Bizet a càrrec de Calixto Bieito. La proposta ofereix una visió de la llibertat on Carmen “conserva els seus contorns profundament ibèrics i el temperament ardent”. Amb una direcció musical firmada per Josep Pons la protagonista tindrà les veus de Clémentine Margaine i Varduhi Abrahamyan.

‘Un ballo in maschera’ de Verdi arribarà el febrer amb l’elegant producció dirigida per Jacopo Spirei, qui segueix el projecte del reconegut Graham Vick. Però una de les produccions estrelles de la temporada que conjugarà elements visuals i estètics sobre l’escenari serà el muntatge del director Robert Wilson, que torna al Liceu amb ‘El Messies de Händel’, revisat per Mozart. La producció comptarà amb Josep Pons i un ‘bouquet’ de solistes.

Després de l’èxit de l’estrena absoluta al Liceu d’Alexina B. de Raquel García-Tomás, el Liceu participa en la coproducció de la nova òpera de cambra ‘Orgia’ juntament amb el Teatro Arriaga de Bilbao i el Festival Castell de Peralada. 

La programació operística es completa amb el clàssic rossinià ‘La cenerentola’, que  torna al Liceu després de la seva última representació al Liceu el 2008, amb la direcció del mestre Giacomo Sagripanti i un repartiment que inclou Javier Camarena, Gaëlle Arquez, Florian Sempey, Carlos Chausson i Erwin Schrott. També arribarà al juny ‘Adriana Lecouvreur’ de Cilèa.

<strong>El retorn de Gustavo Dudamel</strong>

Amb el retorn al podi del director d’orquestra Gustavo Dudamel es produirà un dels moments destacats de la temporada. En dues úniques ocasions, Dudamel amb la seva orquestra americana oferirà la innovadora ‘Fidelio de Beethoven’.

‘El Castell de Barbablava’ de Béla Bartók arribarà en una versió concert dirigida per Josep Pons amb l’Orquestra Simfònica del Liceu i les interpretacions de Gábor Bretz (Barbablava) i Aušrinė Stundytė (Judit).

La programació d’òperes en versió d’aquesta temporada també inclou ‘Orlando paladino’ una òpera en tres actes que va ser l’èxit operístic més important de Joseph Haydn. Es podrà veure per primera vegada al Liceu ‘Médée’ de Marc-Antoine Charpentier.

Pel que fa als recitals i concerts, la programació comptarà amb una Gala lírica el 2 de maig amb Ermonela Jaho, Lisette Oropesa, Javier Camarena i Carlos Álvarez. També passaran per l’escenari Sondra Radvanovsky, el duo Lise Davidsen i Freddie De Tommaso i les veus de Lise Davidsen, Clay Hilley i Gábor Bretz que oferiran el primer acte de ‘Die Walküre’ de Wagner.

Finalment, s’homenatjarà Victoria de los Ángeles i Alicia de Larrocha. El centenari de De los Ángeles de celebrarà amb onze dames destacades del panorama operístic (Maria Agresta, Louise Alder, Dame Sarah Connolly, Joyce DiDonato, Juliana Grigoryan, Sabina Puértolas, Fatma Said, Anne Schwanewilms, Nadine Sierra, Iréne Theorin i Marina Viotti). S’impulsarà un concert centrat en dos titants beethovenians: l’Emperador i la Setena per homenatjar Alicia de Larrocha.

En dansa,  hi haurà els 4 grans ballets internacionals: ‘Faun/Noetic’ de Sidi Larbi Cherkaoui  amb el Ballet du Grand Théâtre de Genève, ‘A midsummer night’s dream’ d’Alexander Ekman amb el Ballet de Dortmund, ‘Sacre’ amb Sasha Waltz & Guests i ‘El llac dels cignes’ amb el ballet del Teatro dell’Opera di Roma.

En el capítol del cicle simfònic i la música de cambra, el mestre Josep Pons desplegarà amb l’Orquestra Simfònica del Liceu l’integral de l’obra simfònica de Mahler amb la Simfonia nº5. Jordi Savall tornarà al Liceu amb un concert simfònic amb repertori del compositor Felix Mendelssohn, juntament amb La Capella Nacional de Catalunya i Le Concert des Nations.

En roda de premsa, han explicat que la temporada 2023-2024 suposarà la fi del deute del Gran Teatre concedit el 2012. El Liceu presenta una temporada amb un pressupost global en ingressos de 52,8 MEUR. El projecte artístic té una partida de 15,5 MEUR i la despesa educativa i social arriba als 850.000 euros.

<strong>Convocatòria concurs Liceu Mar</strong>

També han explicat que la Fundació del Gran Teatre i el Port de Barcelona signaran un conveni per a convocar un concurs internacional d’idees d’elaboració del projecte bàsic de disseny urbanístic de l’espai que ocupava l’IMAX i de l’edifici Liceu Mar. Segons el president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany, la previsió és que el concurs es pugui iniciar el quart trimestre d’aquest any. També ha concretat que l’espai físic de l’antic IMAX no estarà disponible fins que acabi la Copa d’Amèrica.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió