Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El jutjats de Lleida comencen a notar un increment d’assumptes després d’una davallada “excepcional” per la covid-19

ACN Lleida.-Els jutjats de Lleida comencen a notar un increment d’assumptes després de la “davallada” a causa de la covid-19, que la presidenta de l’Audiència, Lucía Jiménez, qualifica de “fictícia” […]

Avatar
Agències 15/07/2021

ACN Lleida.-Els jutjats de Lleida comencen a notar un increment d’assumptes després de la “davallada” a causa de la covid-19, que la presidenta de l’Audiència, Lucía Jiménez, qualifica de “fictícia” i “excepcional”. Als jutjats d’instrucció de Lleida, van ingressar el 2020 un 17,13% menys d’assumptes que el 2019, als penals un 13,20% menys i als civils un 7,33% menys. Ara, però, ha explicat Jiménez, ja s’està notant un increment sobretot en els assumptes civils, socials, mercantils i contenciosos i és per això que s’ha engegat un pla de reforç per poder fer front a l’increment de casos que s’esperen. La presidenta de l’Audiència prioritza crear un tercer jutjat social i reforçar la secció segona de l’Audiència, el jutjat mercantil i el contenciós.

Pel que fa als jutjats de Balaguer, el descens ha estat del 18,99% en matèria penal i del 12,85% en matèria civil i als jutjats de Cervera, s’ha baixat un 10,19% en penal i un 17,66% en civil. Als jutjats de la Seu d’Urgell, s’ha registrat un descens del 7,19% en civil i un ascens del 25,33% en penal, mentre que a Vielha hi ha hagut una baixada del 8,42% en assumptes penals i un ascens del 30,29% en civil. Finalment, a Tremp, el descens ha estat d’un 14,91% en penal i d’un 17,27% en civil. Pel que fa als jutjats de Família de Lleida, els números 7 i 9, el nombre d’assumptes resolts ha estat de 1.824, molt per sobre a la mitjana catalana (1.054) i espanyola (1.249). De fet, és el jutjat de Família de Catalunya que més assumptes ha rebut aquest primer trimestre del 2021, arribant als 581, quan la mitjana és de 313. Aquestes xifres fan “evident”, segons la presidenta de l’Audiència, que es reforci aquest òrgan amb una comissió de serveis sense relleu de funcions.Pel que fa a les mesures de reforç aprovades el 2020, es va aprovar un reforç transversal pels dos jutjats socials de la demarcació a través d’una jutgessa d’adscripció territorial. Jiménez ha destacat que es tracta d’un dels òrgans judicials que ha registrat un augment més gran d’assumptes els últims anys, que ha quantificat en més d’un 50%. És per això que la presidenta de l’Audiència considera imprescindible i prioritària la creació d’un tercer jutjat del Social, tal com s’ha proposat a través de la Sala de Govern del TSJC.També pateix des de fa anys un ingrés d’assumptes elevats la Secció Segona de l’Audiència de Lleida, formada per quatre magistrats. Cadascun d’ells assumeix anualment uns 300 assumptes, quan n’haurien d’assumir uns 200. És per això que Jiménez també prioritza la creació d’una cinquena plaça. Finalment, com a deures pendents, Jiménez també destaca la necessitat d’establir un pla de formació de jutges substituts, “imprescindible” a Lleida a causa de l’alta mobilitat als jutjats del territori fora de la capital. Així mateix, també considera necessari millorar les eines informàtiques de què disposen els òrgans judicials tenint en compte l’augment de videoconferències que s’han fet durant la pandèmia i que, apunta, es continuaran fent.