Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

El jutjat de Barbastre defensa la seva competència però rebutja l’entrega cautelar de les 111 obres de la Franja

ACN Lleida.-El jutjat de Barbastre ha rebutjat entregar de manera cautelar les 111 obres de la Franja del Museu de Lleida, tal com li demanava el Bisbat de Barbastre i […]

Avatar
Agències 31/01/2020

ACN Lleida.-El jutjat de Barbastre ha rebutjat entregar de manera cautelar les 111 obres de la Franja del Museu de Lleida, tal com li demanava el Bisbat de Barbastre i el govern de l’Aragó, ja que els béns, diu, “estan en un lloc de dipòsit conegut i no existeix un risc important de pèrdua”. A més, afegeix, “la mesura cautelar suposaria avançar l’execució de la sentència, sense esperar la resolució del Suprem o dels recursos que es poguessin fer”. Així ho resol en una interlocutòria en què rebutja també la seva inhibició, tal com li reclamava la Generalitat, i envia el cas al Tribunal de Conflictes del Suprem, que podria trigar un any a pronunciar-se, segons la parts aragonesa.

El jutjat 1 de Barbastre defensa que és el jutjat competent en aquestes actuacions però envia el cas al Tribunal de Conflictes del Suprem, tal com estableix la llei després que la Generalitat hagi plantejat un conflicte de jurisdicció. La resolució del Suprem podria allargar-se un any i paralitza així de moment l’execució de la sentència del jutjat de Barbatre que ordenava la “devolució immediata” de les obres a l’Aragó. La Generalitat entén que està “legitimada” per promoure un conflicte de jurisdicció en relació amb el Jutjat de Primera Instància de Barbastre, ja que la llei esmentada indica que l’òrgan que ha de promoure el conflicte és aquell que indiqui el corresponent Estatut d’autonomia i, en absència de previsió a l’Estatut, el Consell de Govern o qualsevol dels seus membres.L’executiu català considera que la sentència obvia les competències que la Generalitat té atribuïdes a l’Estatut en matèria de patrimoni cultural i és la mateixa que havia utilitzat anteriorment en el conflicte per les 44 peces de Sixena del Museu de Lleida.