Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El jutge ordena detenir Laia Estrada per no anar a declarar per les protestes del Consell de Ministres del 2018

ACN Barcelona.-El jutjat d’instrucció número 6 de Tarragona ha ordenat la detenció de la diputada de la CUP Laia Estrada després que no s’hagi presentat quan se l’ha requerit per […]

Avatar
Agències 13/05/2021

ACN Barcelona.-El jutjat d’instrucció número 6 de Tarragona ha ordenat la detenció de la diputada de la CUP Laia Estrada després que no s’hagi presentat quan se l’ha requerit per declarar com a investigada per desordres públics, en el marc de les protestes contra el Consell de Ministres de Barcelona el 2018. Ho ha explicat la mateixa diputada a les portes del Parlament aquest dijous. “Aquí hi ha agents. Si em volem detenir, fem-ho ràpid”, ha etzibat. Estrada ha negat que hi hagués violència en aquelles protestes i ha acusat els Mossos d’Esquadra d’elaborar atestats “fantasiosos”, que “s’inventen desordres que no han existit en protestes pacífiques”. La causa es troba al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja que Estrada ara és diputada.

(S’afegeix informació sobre la certificació oficial que la presidenta del Parlament ha demanat als serveis de la cambra per acreditar que Estrada és diputada)En una atenció als mitjans de comunicació, la diputada de la CUP ha lamentat que no s’hagi arxivat aquesta causa, com ja va passar amb dos altres procediments en què també estava investigada i pels quals tampoc va comparèixer, per les mobilitzacions de les vagues del 3 d’octubre i el 8 de novembre del 2017.Per a l’ara diputada, aquesta és una situació “absurda” i “dantesca”. “Vam dedicar-nos a caminar molt. No hi va haver cap mena de desordre ni de violència”, ha recordat sobre les protestes en què va participar a Tarragona contra el Consell de Ministres que va tenir lloc a Barcelona el desembre del 2018.Estrada ha destacat que els militants i sobretot els càrrecs electes de la CUP decideixen no comparèixer de manera voluntària als jutjats quan han de declarar per processos que deriven d’atestats “totalment fantasiosos, elaborats per Mossos d’Esquadra, que distorsionen la realitat i que en manifestacions de protestes pacífiques s’inventen desordres que no han existit”.La diputada ha afirmat que són “3.000 persones represaliades per participar en les protestes del moviment independentista” i ha carregat: “De l’Estat esperem pals, però de la Generalitat, no. I quan parlem del cos de Mossos d’Esquadra, hem d’assenyalar la Generalitat”.Preguntada pels periodistes, i en vista de la detenció, la diputada ha confirmat que en les properes hores continuarà amb l’activitat política prevista. La causa ha passat al TSJC per la condició d’aforada, però la detenció l’ha ordenat el jutjat de Tarragona per acabar la instrucció.Certificat oficial de diputadaDe la seva banda, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha demanat als serveis de la cambra que fessin una certificació oficial conforme Estrada és diputada del Parlament. La presidenta recorda que l’article 22 del reglament de la cambra legislativa catalana li “reconeix la immunitat”. I afegeix: “Estableix que durant llur mandat els diputats no poden ser detinguts si no és en cas de delicte flagrant”.Borràs ho ha anunciat a través de Twitter amb una imatge del certificat, en què el secretari general del Parlament, Xavier Muro, certifica que Estrada va ser proclamada diputada a les eleccions del 14 de febrer i que des del 12 de març n’exerceix la condició plena.