Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

El jutge del ‘cas 3%’ cita com a investigat l’exdirector general d’Infraestructures.cat per suborn

ACN Barcelona.-El jutge del ‘cas 3%’, José de la Mata, ha citat a declarar com a investigat l’exdirector general d’Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell, per un presumpte delicte de suborn. De […]

Avatar
Agències 16/06/2020

ACN Barcelona.-El jutge del ‘cas 3%’, José de la Mata, ha citat a declarar com a investigat l’exdirector general d’Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell, per un presumpte delicte de suborn. De la Mata investiga el viatge que un empresari investigat en el cas, Jordi Soler, va organitzar per a la final de la Champions del 2015. Segons recull la interlocutòria del jutge de l’Audiència Nacional, un dels convidats per raons “comercials” va ser Rosell, que ja havia estat detingut en l’operació ‘Petrum’. De la Mata ha citat Rosell i Soler a declarar el pròxim 2 de juliol. Mentrestant, el jutge ha desestimat el recurs de la fiscalia contra l’arxivament de les diligències contra el síndic de Greuges, Rafael Ribó, per haver anat en aquest mateix viatge.

De la Mata cita a declarar Rosell i Soler a instàncies de la fiscalia, i relata que en un viatge organitzat per l’empresari per veure la final de la Champions del 2015 hi van participar l’exmàxim responsable d’Infraestructures.cat i el seu fill en concepte de “compromisos comercials”.En la interlocutòria, es defineix Rosell com “un dels alts càrrecs que va contribuir a posar en marxa l’estructura per a finançar il·legalment” CDC de manera “encoberta mitjançant donacions a fundacions lligades” al partit i “en connivència amb empresaris i altres càrrecs polítics”. I afegeix que es feia “alterant tot tipus de concursos públics”, amb l’objectiu de “dirigir-los” cap a empreses que “col·laboraven amb donacions al partit”.El jutge constata que Soler participar en licitacions d’obra pública d’Infraestructures.cat i que va mantenir “múltiples trobades i reunions” amb Rosell “en relació amb diferents adjudicacions”, mentre que al mateix temps feia donacions a fundacions afins a CDC. El magistrat posa com a exemple la licitació d’Infraestructures.cat de l’adequació d’institut de Manresa per un import de 2,6 MEUR, feta el 2012. Al seu torn, Soler ha admès haver fet una donació de 50.000 euros a una fundació afí a CDC aquest mateix any, tot i que ho desvincula del contracte, segons consta a la interlocutòria del jutge. A més, el jutge recull fins a set reunions en què van participar Rosell i Soler el 2015, el mateix any de la final de futbol.De la Mata considera que no hi ha cap altre motiu perquè Soler convidés Rosell al viatge que el càrrec públic que ocupava, perquè “no consta” cap vincle familiar ni d’amistat, i per això els ha citat a declarar com a investigats per un possible delicte de suborn.Confirma l’arxiu a RibóD’altra banda, el jutge ha emès una altra interlocutòria en la que desestima el recurs presentat pel fiscal contra l’arxiu de les diligències obertes contra el síndic de Greuges, Rafael Ribó, per haver anat en aquest mateix viatge organitzat per Soler per la final de la Champions del 2015. De la Mata rebat els arguments de la fiscalia i confirma l’arxivament de la investigació contra el síndic, descartant així elevar una exposició raonada davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El jutge considera provat que la invitació que va rebre el síndic per part de l’empresari respon a una relació d’amistat, i no al fet que ocupés un càrrec públic.