Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

El juliol ha estat molt càlid al Montseny, el cap de Creus, la serra de l’Albera i el Prepirineu central

ACN Barcelona.-El mes de juliol ha estat càlid a Catalunya i molt càlid al massís del Montseny, el cap de Creus, la serra de l’Albera i punts del Prepirineu central, […]

Agències 01/08/2019

ACN Barcelona.-El mes de juliol ha estat càlid a Catalunya i molt càlid al massís del Montseny, el cap de Creus, la serra de l’Albera i punts del Prepirineu central, segons indica el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). El període s’ha caracteritzat per una temperatura elevada i una distribució molt irregular de la precipitació, tant espacial com temporal. Destaca l’onada de calor entre els dies 22 i 25 de juliol, però amb valors tèrmics que no van ser tan elevats com els de l’episodi excepcional del 25 i 30 de juny. També hi ha hagut tempestes molt intenses que van afectar el litoral i prelitoral Central, especialment el dia 27 quan una tempesta va deixar més de 40 mil·límetres de pluja acumulada a la ciutat de Barcelona.

Els meteoròlegs destaquen que la irrupció d’una massa d’aire càlid africà a Catalunya va provocar la segona onada de calor de l’estiu del 22 al 25 de juliol. Els dies més calorosos van ser el 23 i 24. El consideren onada de calor perquè es van superar els llindars meteorològics de perill durant almenys tres dies seguits a una part del país. Amb tot, afirmen que els valors de temperatura no van ser extremament destacables, sobretot comparats amb la primera onada, del 25 al 30 de juny, on es van batre rècords històrics absoluts.L’onada de calor va acabar amb el pas d’un front que va escombrar Catalunya els dies 26 i 27 de juliol, amb tempestes que puntualment van superar els 40 mil·límetres d’acumulació de pluja, i una davallada tèrmica associada al flux del quart quadrant que es va generar al Principat després del pas del front.La distribució de la precipitació ha estat molt irregular com a conseqüència d’un juliol tempestuós. Ha resultat molt plujós al litoral i prelitoral Central, sud de la Costa Brava i a sectors de Ponent. En canvi, ha estat molt sec a punts de l’Alt Empordà i del delta de l’Ebre.D’altra banda, l’SMC indica que els valors d’irradiació solar global del mes de juliol han estat normals per a l’època de l’any, amb desviacions mínimes (tant positives com negatives) respecte la mitjana climàtica.