Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

El judici als dos mossos que anaven amb Puigdemont quan se’l va detenir començarà dimarts a l’Audiència Nacional

ACN Madrid.-El judici als dos mossos d’Esquadra que acompanyaven l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont quan se’l va detenir a Alemanya la primavera del 2018 començarà dimarts que ve, 6 […]

Avatar
Agències 02/07/2021

ACN Madrid.-El judici als dos mossos d’Esquadra que acompanyaven l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont quan se’l va detenir a Alemanya la primavera del 2018 començarà dimarts que ve, 6 de juliol, a l’Audiència Nacional. La fiscalia els demana tres anys de presó per un delicte d’encobriment, ja que sosté que els dos mossos “ajudaven Carles Puigdemont, conscients que era investigat a Espanya per la seva participació en fets constitutius de delicte de rebel·lió i altres” i que el jutge instructor de la causa al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, “havia emès una ordre europea de detenció i entrega”. La vista s’havia de celebrar al maig, però es va ajornar per la malaltia del familiar d’un advocat de la defensa.

Finalment, el judici començarà dimarts a les 10 hores i està previst que es pugui allargar fins al 12 de juliol, en cinc sessions de matí que tindran lloc els dies 6, 7, 8, 9 i 12 a la seu de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares.La defensa ha renunciat al testimoni dels dos altres acompanyants de l’expresident, l’empresari Josep Maria Matamala i l’historiador Josep Lluís Alay. Dimarts el judici començarà amb qüestions prèvies i l’interrogatori als dos acusats.Dimecres estan citats sis policies nacionals, dijous un altre agent de la policia nacional i el qui era el cap d’operacions de la Comissaria d’Informació dels Mossos, l’intendent Miquel Justo Medrano.La prova documental inclou oficis de les ambaixades d’Alemanya, Suècia i Dinamarca i documents de la fiscalia de Bèlgica. El tribunal preveu que divendres ja es presentin les conclusions.Acusació per encobrimentA l’escrit d’acusació, la fiscalia relata que els dos mossos van aprofitar els dies lliures que tenien per desplaçar-se a Waterloo i allà, uns dies després, el 23 de març del 2018, una persona “no identificada” els va demanar que anessin a buscar Puigdemont i que el traslladessin a Brussel·les. “Els dos acusats van sortir de Brussel·les conduint un cotxe i van arribar a Estocolm a una hora per determinar. En aquesta ciutat van recollir Carles Puigdemont i van iniciar el retorn a Brussel·les”, relata.Només dos dies després, el 25 de març, agents de la policia alemanya (BKA) van interceptar el vehicle en un aparcament d’autopista, a la frontera entre Dinamarca i Hamburg. Un cop identificat, van detenir Puigdemont “en existir una ordre de detenció expedida per les autoritats judicials espanyoles interessant la seva entrega”. A la resta d’ocupants, els dos mossos i Matamala i Alay, van poder continuar el viatge després d’identificar-los.La fiscalia recorda que l’ordre de detenció es va emetre quan Puigdemont estava a Hèlsinki, on s’havia desplaçat el 22 de març procedent de Suïssa i el mateix dia de l’emissió, el 23 de març, va abandonar Hèlsinki.A la interlocutòria on l’Audiència Nacional proposava jutjar els dos agents per encobriment, el magistrat Manuel Gacía Castejón, remarcava que “malgrat la seva condició de funcionaris de la policia i amb ple coneixement que Puigdemont tenia una ordre de detenció europea, el van ajudar a intentar evadir la justícia”.Pels dos acusats, a part de tres anys de presó per encobriment, la fiscalia també sol·licita inhabilitació especial per exercir un lloc de treball o càrrec públic durant el temps de la condemna.