Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

El jaciment de Vilauba vol apostar per la seva museïtzació després de ser declarat com a BCIN

ACN Banyoles.-Les administracions propietàries del jaciment romà de Vilauba (Pla de l’Estany) aposten per museïtzar les instal·lacions una vegada el Govern l’hagi considerat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Això es […]

Avatar
Agències 26/02/2021

ACN Banyoles.-Les administracions propietàries del jaciment romà de Vilauba (Pla de l’Estany) aposten per museïtzar les instal·lacions una vegada el Govern l’hagi considerat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Això es deu al fet que a partir d’ara es podrà optar a subvencions més importants, com ara l’1% cultural. Les administracions han avançat que aquests diners es destinaran a millorar la visita pública de les restes de la vil·la romana. De fet, ja s’està treballant en un pla de millora i reordenació de la zona per convertir el jaciment en un parc arqueològic amb zones d’aparcament i descans i un espai cobert per a activitats.

A més, la reforma del Museu Arqueològic de Banyoles preveu completar la visita al jaciment amb la mostra de part dels objectes trobats a la vil·la romana. En el nou museu hi haurà un bloc temàtic dedicat a l’evolució dels poblats en l’època ibèrica i romana a la comarca. Entre d’altres coses, s’explicarà com funcionaven les cases rurals de l’edat antiga i també es podran veure diverses troballes d’entre les 128.121 peces recuperades de la vil·la romana que es conserven en el fons del museu.El jaciment de Vilauba es va descobrir el 1932 durant les obres de la carretera que va de Banyoles a Pujarnol. No va ser fins el 1978 que es va començar a excavar. Des del 1981, el jaciment és de titularitat pública. Un 70% pertany a l’Ajuntament de Banyoles i els ajuntaments de Camós i Porqueres i el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles compten amb un 10% de la propietat cada un d’ells.El 2014 es va desviar la carretera GI-5247 fet que va permetre connectar les dues parts del jaciment excavades, ja que fins aleshores la via passava pel mig. Això va permetre fer noves investigacions i canviar la visió que se’n feia fins al moment. El 2018 es va recrear en 3D les restes de les edificacions i ara es pot veure una visita virtual amb tauletes que permet fer-se a la idea de com era aquesta vil·la romana.Les excavacions d’aquest jaciment són pioneres en tot l’estat espanyol, ja que s’utilitzen mètodes procedents de models anglosaxons, fet que l’han convertit en una de les zones més estudiades. Al llarg de més de quaranta anys de treballs s’ha determinat que el paratge va ser habitat entre els segles I i V dC i es va ocupar fins el segle VII dC.Ara, amb la inclusió de Vilauba com a BCIN, el jaciment passarà a formar part dels circuits de difusió escolar i turística, que permetrà captar nous visitants.