Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

El Homrani creu que el decret del teletreball és “molt bàsic” però veu bo que doni marge “a la negociació col·lectiva”

ACN Blanes.-El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, creu que el decret llei sobre el teletreball aprovat pel Consell de Ministres és “molt bàsic” però veu bo […]

Avatar
Agències 23/09/2020

ACN Blanes.-El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, creu que el decret llei sobre el teletreball aprovat pel Consell de Ministres és “molt bàsic” però veu bo que doni marge “a la negociació col·lectiva”, perquè empreses i treballadors puguin afinar-ne l’aplicació i convertir-lo “en un dret i una oportunitat”. El Homrani ha admès que era “necessari” regular aquesta fórmula de treball, sobretot pel què ha comportat la pandèmia, i perquè posar-ho per escrit dona “seguretat jurídica”. Durant una visita a Blanes (Selva), i quan falta una setmana perquè caduqui la pròrroga dels ERTO, El Homrani ha reclamat a l’Estat que passi de les paraules a la “certesa” i l’ha instat a seguir el model alemany, allargant els ERTO fins a finals del 2021.

El decret llei sobre el teletreball que ahir va aprovar el Consell de Ministres fixa que aquesta fórmula ha de ser voluntària i reversible. A més, també subratlla que són les empreses les qui han de donar els mitjans als empleats per poder treballar des de casa i compensar-los les despeses.Per al conseller de Treball, el decret és “molt bàsic” i segurament “podria haver estat més agosarat”. Però Chakir El Homrani ja subratlla, d’entrada, que “és bo” que la regulació del teletreball “quedi per escrit perquè dona seguretat jurídica2. I sobretot, veu positiu que es deixi marge per a la negociació col·lectiva. “Com que tenim plena confiança en els agents socials i econòmics del país, allò que demanem és que en la negociació col·lectiva s’afini bé, perquè sigui un dret i una oportunitat”, afirma.Els ERTO, fins a finals del 2021Durant una visita a Blanes, Chakir El Homrani també ha volgut llançar un missatge clar al govern espanyol sobre l’allargament dels ERTO. “Portem setmanes que ens diuen que no patim perquè s’allargaran, però allò que necessita ara mateix el teixit econòmic és certesa”, ha afirmat el titular de Treball i Afers Socials. Per al conseller, ja es va tard, perquè tan sols queda poc més d’una setmana perquè s’acabi la pròrroga pactada fins al 30 de setembre “i ni treballadors ni empreses saben com hauran de funcionar”. Per això, El Homrani ha demanat a l’executiu estatal “no anar a últim moment” i l’ha instat a seguir l’exemple d’Alemanya, que ha decidit allargar els ERTO provocats pel coronavirus fins a finals del 2021. “Sabem que la pandèmia no desapareixerà durant bastant de temps; el que ens cal és cuidar els llocs de treball i el teixit productiu”, ha afirmat. En referència als efectes laborals de la pandèmia, El Homrani també ha instat la Moncloa a tirar endavant baixes laborals per a aquells pares que tinguin els fills confinats. “Correspon a l’Estat fer-se càrrec de les seves competències; allò que no pot fer és posar-se una bena als ulls davant una problemàtica grandíssima per a moltes famílies del país”, ha dit, en referència als escolars que han estat contacte d’un positiu i que s’han de quedar a casa.Per al conseller, la via més clara davant aquesta situació és la incapacitat temporal (IT). Per això, més enllà de les prestacions que la Generalitat va aprovar per a famílies vulnerables, El Homrani ha assegurat que el Govern no se’n planteja crear de noves perquè és l’Estat “qui se n’ha de fer responsable, ja que ell té les competències i els recursos, que són les cotitzacions que li venen dels treballadors i les empreses”. “Allò que no farem és treure pressió a l’Estat d’un afer que li correspon”, ha conclòs.El conseller de Treball ha fet aquestes declaracions durant una visita institucional a Blanes. Després d’anar a l’Ajuntament, El Homrani ha visitat les instal·lacions de la factoria tèxtil Nylstar i de l’empresa Tallers Comas (en concret, les del centre politècnic COMASTECH).