Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

El guanyador del primer Premi Bones Lletres d’assaig humanístic s’anunciarà al juny del 2021

ACN Barcelona.-L’admissió d’originals del primer Premi Bones Lletres d’assaig humanístic es tancarà l’1 d’abril de 2021, el guanyador s’anunciarà al juny i a l’octubre s’atorgarà el premi a l’Acadèmia de […]

Agències 10/11/2020

ACN Barcelona.-L’admissió d’originals del primer Premi Bones Lletres d’assaig humanístic es tancarà l’1 d’abril de 2021, el guanyador s’anunciarà al juny i a l’octubre s’atorgarà el premi a l’Acadèmia de les Bones Lletres. El Premi Bones Lletres d’assaig humanístic, instituït per Edicions 62 i per la Reial Acadèmia de les Bones Lletres, és un guardó anual per a obres originals i inèdites, en llengua catalana, dotat amb 6.000 euros. Pilar Beltrán, editora d’Edicions 62, creu que l’acord del premi, que s’ha signat aquest dimarts, “permetrà donar un impuls renovat a l’assaig en català. L’obra guanyadora es publicarà a la col·lecció Llibres a l’Abast, d’Edicions 62.

Borja de Riquer, president de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres, ha destacat que “en aquests moments que fins i tot perillen valors com la democràcia i la igualtat, és important estimular el pensament crític i saber destriar quins valors són aquells que val defensar”. I “va ser una excel·lent coincidència”, ha afegit, que Edicions 62 també tinguessin una idea similar de patrocinar un premi al voltant de l’assaig humanístic. Per la seva part, Josep Ramoneda, president de Grup62, ha apuntat que hi ha molts premis literaris de novel·la, conte i de narració i menys d’assaig. “Té una explicació i és que l’impuls d’escriure i creació és més automàtic i natural que l’impuls assagístic i l’autor se sent més atret per la literatura que l’assaig”. “Estem en una situació de desconcert i s’han de fer esforços per desconfinar el futur i es necessita pensament”. Ramoneda espera que “sigui un premi important i que sigui referencial”. Es tracta d’un premi per a assaig humanístic de tema lliure, obert a qualsevol camp del pensament. Es busca “estimular i distingir l’excel·lència dels estudis humanístics i els seus valors en una època d’excessiu predomini del mercantilisme, amb el convenciment que en la societat actual l’assaig és més necessari que mai i amb la voluntat de proporcionar a la societat eines d’informació i de reflexió que l’ajudin a situar-se davant de qüestions fonamentals que preocupen en el món d’avui”.Poden participar en aquest concurs tots els autors de qualsevol nacionalitat, que presentin obres inèdites escrites en llengua catalana. Hi poden desenvolupar un tema únic o diversos temes íntimament relacionats.