Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1705
La República

El grup LUCTA de fragàncies i aromes alimentàries tindrà una planta a Tortosa

ACN Tortosa – La multinacional catalana LUCTA, de fragàncies i aromes alimentàries, construirà una planta al polígon Catalunya Sud de Tortosa. El grup ha adquirit tres parcel·les de 18.373 metres […]

Agències 15/02/2023

ACN Tortosa – La multinacional catalana LUCTA, de fragàncies i aromes alimentàries, construirà una planta al polígon Catalunya Sud de Tortosa. El grup ha adquirit tres parcel·les de 18.373 metres quadrats i preveu una inversió de 25 milions d’euros per posar en marxa aquest centre de noves tecnologies i producció d’ingredients. La previsió iniciar és construir-lo i posar-lo en marxa l’any que ve. L’obra generarà una vuitantena de llocs de treball i es preveu arrencar la fàbrica amb 25 treballadors qualificats, enginyers, químics i altres professionals amb graus superiors de formació professional. També es calcula que es generaran una cinquantena de llocs de treball indirectes. El grup té plantes a vuit països i exportarà des de Tortosa a tot el món.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha celebrat l’aposta del grup LUCTA per construir un nou centre de noves tecnologies i producció d’ingredients a Tortosa, “una gran oportunitat” sobretot perquè la planta ebrenca “té un elevadíssim valor estratègic per a la multinacional”, com han remarcat el director d’operacions, Miquel Escuder, i també el director general del grup, Albert Xambó.

LUCTA preveu produir des de Tortosa les més de tres-centres matèries primeres que són “especialitats” pròpies de la companyia –per exemple, un extracte d’aroma de vainilla que es fa servir en moltes llets de civada-. El grup treballa amb més de quatre mil matèries primeres per produir composicions d’aromes i fragàncies alimentàries. “Les vindrem a fer a Tortosa i les exportarem a la resta del món”, ha remarcat Escuder. El centre de Tortosa “serà radial de subministrament” per arribar la resta d’empreses del món, “una de les joies de la companyia” on es faran “els productes de més valor afegit, de química fina” i d’innovació, segons ha detallat Xambó.

<strong>De Tortosa, al món</strong>

L’empresa té actualment plantes a vuit països, a les quals s’exportaran els ingredients desenvolupats a la capital de les Terres de l’Ebre. Es tracta dels centres productius i de disseny que LUCTA té a la Xina, els Estats Units, Colòmbia i Mèxic, i dels centres de distribució i comercials de Polònia, Brasil i Tailàndia. La planta de Tortosa serà la segona que LUCTA tindrà a Catalunya, on té la seu a Montornès del Vallès (Vallès Oriental), així com un centre d’Innovació al Parc de Recerca de la UAB a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental).

<strong>Aromes i fragàncies</strong>

LUCTA té tres grans unitats de negoci. La primera és la dels aromes, molt enfocada a la nutrició humana i animal i la qual preveuen que tingui un creixement més important en el futur. Es tracta d’ingredients que es fan servir en un extens catàleg de producte, des d’aliments de forn i confiteria, a llets vegetals, proteïnes alternatives, embotits, aperitius, sopes i molts d’altres. Entre les curiositat, el grup té una línia d’aromes per a cafè molt “lligada” als Estats Units, on el 30% del consum de cafè és amb aromes.

La segona línia de negoci és la de fragàncies de tota classe, des dels ambientadors, als productes de cura de la llar -detergents, suavitzants, netejadors de superfícies- fins als de cura personal –xampús, gels de banys o tovalloletes humides, entre altres-. La tercera línia de producció de LUCTA és la nutrició animal i també alguns productes per a les mascotes.

Xambó ha destacat, per exemple, que estan desenvolupant una rellevant línia de productes per a l’aqüicultura –per al cria de salmó, llobarros, orades o llagostins- i que molts de tots els nous productes que treballen, es faran a Tortosa. Seran, ha dit, productes més vinculats a l’eficiència i el benestar de l’animal, “amb origen botànic i hidrogeni per substituir els antibiòtics, per exemple”, ha detallat el director general de LUCTA. Des del 2014, l’empresa destina entre el 8 i 10% de les vendes netes a innovació.

<strong>Atreure i portar “talent”</strong>

L’empresa (creada a Barcelona l’any 1949) va tenir l’any passat un volum de negoci de 330 milions d’euros. “És la segona empresa familiar del sector més gran del món”, com remarquen els seus responsables, i comptem amb més de 1.100 treballadors, amb una antiguitat mitjana d’entre deu i quinze anys. “Som capaços d’oferir projectes enriquidors”, ha dit Xambó.

De fet, l’atracció i retenció de talent a les Terres de l’Ebre és una de les apostes que promet el grup amb aquest nou centre de producció a Tortosa. “L’objectiu és generar llocs de treball qualificat per obrir també el territori a professionals que puguin vindre i que el jovent es pugui quedar i créixer en els sectors que hagin escollit estudiar, en aquest cas, química i enginyeria”, ha agraït l’alcaldessa Meritxell Roigé. L’empresa també ofereix formació interna i pròpia, “garantia de competitivitat”.

L’atractiu del territori ha estat un dels factors decisius per a LUCTA, segons el director general. “Els nostres col·laboradors han de venir a viure aquí i la gent estarà encantada de reubicar-se en aquest entorn”, ha assegurat Albert Xambó. El grup assegura que està compromès amb el Terres de l’Ebre i “posa el seu gra de sorra” per millorar la zona d’implantació dels seus centres productius.

<strong>Dos anys de tràmits i obra</strong>

Els contactes de l’Ajuntament de Tortosa amb LUCTA per aquesta nova implantació industrial van començar fa un any. La multinacional treballarà enguany en “el projecte detall”, una definició constructiva de cadascun dels més de trenta reactors que tindrà la planta del polígon Catalunya Sud i de l’obra civil. En paral·lel, s’iniciarà la tramitació de les llicències i la previsió és començar l’obra l’any que ve. La construcció del centre es podria allargar més d’un any i entraria en funcionament el 2025.

<strong>Més terreny industrial</strong>

Roigé s’ha mostrat convençuda que “la ubicació i la competitivitat” del polígon Catalunya Sud ha estat un altre dels factors per atreure LUCTA i ha recordat que cal executar l’ampliació que es treballa amb l’INCASÒL, per poder oferir 134 noves hectàrees industrials, i també per fer-hi arribar el ferrocarril. “Existeix aquesta demanda per acollir noves indústries al territori”, ha recordat l’alcaldessa de Tortosa.