Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

El grup dels Verds/ALE es constitueix amb 75 eurodiputats a l’espera de decidir si accepta Puigdemont i Comín

ACN Brussel·les.-Els Verds/ALE iniciaran la pròxima legislatura amb 75 eurodiputats, inclòs Oriol Junqueras, tot i la impossibilitat del líder d’ERC de recollir l’acta pel ‘no’ del Suprem. Així ho ha […]

Avatar
Agències 27/06/2019

ACN Brussel·les.-Els Verds/ALE iniciaran la pròxima legislatura amb 75 eurodiputats, inclòs Oriol Junqueras, tot i la impossibilitat del líder d’ERC de recollir l’acta pel ‘no’ del Suprem. Així ho ha anunciat el grup, que s’ha constituït formalment sense resoldre encara la petició de Carles Puigdemont i Toni Comín d’integrar-s’hi. Segons expliquen a l’ACN fonts de l’Aliança Lliure Europea, el subgrup on hi ha ERC, “la decisió final no està presa”. “Encara hi ha temps per formar els grups i, a més, com que ells no estan reconeguts com a eurodiputats tampoc poden entrar al grup”, matisen sobre els electes de Lliures per Europa (Junts). En tot cas, justifiquen que Junqueras sí que és entre els 75 eurodiputats perquè ERC és membre d’ALE.

Des de Waterloo, fonts de l’entorn de Puigdemont confirmen també que segueixen “pendents” d’una decisió sobre la seva sol·licitud. “Sorprèn perquè no hi ha resposta ferma en un grup que es va crear per defensar l’autodeterminació”, lamenten des de Waterloo.L’expresident Puigdemont va mantenir fa poc una conversa amb l’escocès Alyn Smith, escollit recentment com el president d’ALE a l’Eurocambra, per parlar de la seva petició d’incorporar-se al grup. Smith, però, li va transmetre que encara no hi havia cap decisió.El passat 6 de juny, els dos eurodiputats electes de Lliures per Europa van sol·licitar formalment incorporar-se al subgrup de l’Aliança Lliure Europea en considerar que és “el seu lloc natural”. Des de llavors, però, l’ALE no s’ha pronunciat al respecte i des del subgrup repeteixen que han rebut la petició i es prendrà una decisió més endavant, moment en què es comunicarà.En tot cas, un portaveu d’ALE destaca que des del subgrup donen “ple suport” al dret de Junqueras, Comín i Puigdemont d’ocupar els seus escons i exercir “plens drets” com a membres escollits. Des de l’oficina d’Alyn Smith recorden que l’eurodiputat escocès és un dels membres que va signar la carta dirigida a la Mesa del Parlament Europeu demanant que es respectessin els drets polítics de Junqueras, Puigdemont i Comín. “Un cop siguin admesos, llavors la decisió sobre si són acceptats a l’ALE es pot prendre, però mentrestant la prioritat per tothom, i l’Alyn en particular, és garantir que seran admesos el més aviat possible”, afirmen explicant que Smith participarà a la concentració el 2 de juliol a Estrasburg. No inscrits i grup propiTot i que els principals grups a l’Eurocambra s’han definit en els darrers dies i fins i tot s’han repartit les presidències i vicepresidències, qualsevol eurodiputat no inscrit pot integrar-se en un grup en qualsevol moment de la legislatura.És a dir, en cas que Puigdemont i Comín poguessin ocupar els seus escons com a membres no inscrits -ara per ara no són en cap grup parlamentari-, podrien integrar-se més endavant als Verds/ALE, si són acceptats.De la mateixa manera un diputat pot decidir deixar de formar part d’un grup i passar a ser no inscrit o fins i tot canviar de grup.La principal diferència, però, entre un eurodiputat no inscrit i un altre inscrit en un grup, és el marge d’actuació i la visibilitat, menor en el primer cas. Fonts del Parlament Europeu expliquen a l’ACN que, per exemple, els no inscrits poden ser a les comissions però “pràcticament no tenen possibilitat de ser ponents ni ser a la Mesa”.En qüestions pressupostàries, tot i que tenen dotació per comptar amb un secretariat, hi ha altres restriccions que “a efectes pràctics impliquen rebre menys fons”.