Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

El Gremi de Restauració demana a les immobiliàries que no cobrin els lloguers mentre estiguin obligats a tancar

ACN Barcelona.-Els restauradors reclamen no pagar els lloguers mentre estiguin obligats a tancar per l’estat d’alarma, decretat pel govern espanyol fa dues setmanes. En una circular enviada aquest dijous, el […]

Avatar
Agències 27/03/2020

ACN Barcelona.-Els restauradors reclamen no pagar els lloguers mentre estiguin obligats a tancar per l’estat d’alarma, decretat pel govern espanyol fa dues setmanes. En una circular enviada aquest dijous, el Gremi de Restauració de Barcelona demana als restauradors que es posin en contacte amb els propietaris dels seus locals per sol·licitar el retard del pagament. L’organització ha fet arribar un model de carta als seus socis que argumenta que els contractes tenen una clàusula que permet interrompre temporalment les obligacions entre arrendador i arrendatari si es produeix “una situació sobrevinguda radicalment imprevisible”. El Gremi entén que compleixen aquests requisits ja que s’han vist obligats a abaixar la persiana des del 14 de març.

El tancament forçós, diuen, ha obligat els restauradors a “posar en quarantena” el negoci a l’espera que se superi la situació d’emergència sanitària per la pandèmia de covid-19. “És evident que l’empresa no pot seguir pagant (nòmines, lloguers, impostos) si ha deixat de facturar”, argumenten. En el cas de la plantilla, els restauradors han optat majoritàriament per tramitar un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per causa de força major. Pel que fa al pagament del lloguer del local, el Gremi reconeix que, tractant-se d’un contracte entre privats, caldrà arribar un acord i insta el sector immobiliari a facilitar-lo. Si no succeeix, previsiblement molts restauradors demanaran que la justícia declari que la pandèmia del coronavirus és una causa de força major. Segons els restauradors, el govern espanyol hauria d’estudiar la possibilitat d’obligar els arrendadors a acceptar una carència forçosa en el pagament del lloguer de locals comercials.El director del Gremi de Restauració barceloní, Roger Pallarols assegura que l’única resposta de l’Estat per ajudar les empreses és garantir la liquiditat cosa que veu com un “error”. “El que les empreses no poden pagar avui tampoc ho podran pagar demà tenint en compte que, com és el cas de la restauració, han deixat de facturar”, ha afirmat.