Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El Grec enceta la programació aquest dimecres amb l’estrena de Nederlands Dans Theater

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Festival Grec arrenca aquest dimecres la programació amb l’estrena de l’espectacle d’una de les companyies de dansa més prestigioses d’Europa, la Nederlands Dans Theater – NDT 1. La companyia obrirà el Grec aquesta nit amb tres coreografies ‘How to cope with a sunset when the horizon has been dismantled’, ‘Bedroom Folk’ i ‘One Flat Thing, reproduced’. La primera coreografia està dirigida per la valenciana i neerlandesa Marina Mascarell. La peça qüestiona temes socials i busca en el moviment alternatives als patrons predeterminats. La programació s’estendrà durant més de quatre setmanes amb 86 espectacles i més de 50 activitats en 55 espais de la ciutat i noms com El Conde de Torrefiel, Amir Reza Koohestani o Thomas Ostermeier.

Les altres coreografies de la Nederlands Dans Theatre – NDT 1 son la de la israeliana Sharon Eyal i Gai Behar i la creació de William Forsythe, un dels grans noms de la dansa del segle XX.

Publicitat

<strong>El diàleg de tres generacions de coreògrafs</strong>

En declaracions amb l’Agència Catalana de Notícies (ACN) la coreògrafa Marina Mascarell ha assegurat que inaugurar el Grec és una “oportunitat increïble” malgrat la “pressió” que genera compartir programa amb grans noms. “Un grup de persones amb una certa elevació i amb una actitud de poder per sobre de tot”, ha explicat en ser preguntada per l’espectacle.

L’espectacle inaugural mostrarà el diàleg entre tres generacions de coreògrafs ben diferents que han creat els darrers 20 anys. Per Mascarell comparteixen una aposta “grupal” i una “energia” que se genera pel treball dels intèrprets en equip. “El vocabulari del William Forsythe és més clàssic, l’obra de Sharon Eyal és més frontal i la meva aporta les veus més experimentals”.

Mascarell ha indicat que el punt de partida del seu treball va ser la música i que a partir d’aquí ha creat un “paisatge sonor molt divers” partint de quatre referents musicals del segle XIX i XX. “La meva motivació poètica ha estat qüestionar-me els referents i la relació que tenim amb la música”, ha concretat a l’ACN. “Són cossos d’ara que tenen una relació diferent amb els referents”, ha conclòs.

Per la seva banda, el director del Festival Grec, Cesc Casadesús, ha apuntat que el certamen no es podia inaugurar d’una forma “tova”. “Ens hem preocupat per tenir un programa d’alta qualitat, exigent, interessant i divers amb els intèrprets d’aquí i internacionals”, ha recordat. “Barcelona es mereix una obertura del Grec perquè té ganes de tornar a començar”, ha apuntat sobre el retorn a la normalitat després de la pandèmia.

<strong>Un Grec amb aposta internacional</strong>

El festival d’estiu de Barcelona recupera la normalitat després de dos anys de pandèmia. Mantindrà l’aposta per la creació internacional. Es programarà una coproducció insòlita amb el Festival d’Avinyó, el Wiener Festwochen de Viena i el Kunstenfestivaldesarts de Brussel·les El Conde de Torrefiel o el director iranià Amir Reza Koohestani. Thomas Ostermeier dirigirà la polèmica obra d’Henrik Ibsen ‘Un enemic del poble’. The Wooster Group, la triologia de Phia Ménard, Christos Papadopoulos i Alan Lucien Oyen.

Es promourà en la programació directors reconeguts del territori amb una fórmula de coproducció amb el sector públic i privat de Barcelona com Jordi Prat i Coll, Marta Buchaca, Jordi Casanovas i Llàtzer Garcia. També es coprodueixen espectacles de Sílvia Navarro i Marc Rossich. En dansa hi ha produccions de peces de Lali Ayguadé, Nazareth Panadero, Albert Quesada o els premis de l’Institut del Teatre maria Jurado i Nicro Jongen, en circ la companyia Vöel o Psirc i en familiar La Baldufa, Sr. Serrano, Aracaladanza o Thomas Noone. També l’estrena absoluta coproduïda pel Grec pel musical de Brian Yorkey i Tom Kitt i un homenatge a Sondheim.

Entre la programació destaquen dues propostes del festival que es faran en museus: Marlene Monteiro Freitas al MACBA, amb l’estrena d’un treball performàtic, i Mohamed El Khatib al MNAC, sobre vigilants de museu. Per primera vegada el Grec farà reposicions d’espectacles que s’han vist poc a Catalunya com ‘Opening Night’ de la Veronal, ‘Bros’ de Romeo Castellucci, l’espectacle de Groupe Acrobatique de Tànger que no es va poder oferir a la passada edició i ‘Género Imposible’ de Sílvia Pérez Creuz.

El Grec es completa amb propostes com la revisió d’‘El burlador de Sevilla’ de la Compañia Nacional de Teatro Clássico dirigit per Xavier Albertí, el ‘Clásico El diablo cojuelo’, ‘El paraiso perdido’ de John Milton dirigida per Andrés Lima i Pere Arquillué de protagonista. També la revisió de ‘Tartufo’ de Molière amb Pepe Viyuela i direcció d’Ernesto Caballero i l’estrena d’un Hamlet que arriba del Perú i on el repartiment són nois i noies amb síndrome de Down.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió