Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

El Govern vol que la futura llei espanyola de memòria democràtica inclogui l’exaltació al franquisme dins el codi penal

ACN Sant Cugat del Vallès.-El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha exigit al govern espanyol que inclogui en el codi penal de la llei que prepara sobre la […]

Avatar
Agències 09/10/2020

ACN Sant Cugat del Vallès.-El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha exigit al govern espanyol que inclogui en el codi penal de la llei que prepara sobre la memòria democràtica l’exaltació del franquisme i l’exhibició de la seva simbologia. “Ha de ser penat perquè no són quatre nostàlgics, és la llavor d’una extrema dreta que fa créixer partits com Vox, i que partits com PP i Ciutadans ajuden a blanquejar “, ha assegurat. Aragonès ha recordat que en d’altres països com Alemanya, aquests fets ja estan penats amb presó. De la seva banda, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha posat sobre la taula la feina que està fent el govern català en matèria de memòria històrica, i ha demanat al govern espanyol que respecti les competències.

32 fosses comunes obertes, 314 cossos recuperats, 8 restes identificades i entregades als seus familiars, 500 fosses documentades, i un càlcul de fins a 20.000 víctimes del franquisme. Aquestes són algunes de les dades del balanç que ha fet aquest matí la consellera de Justícia, Ester Capella, sobre el programa de fosses del govern català. Són dades que, segons la consellera, demostren que el govern català fa temps que treballa per restablir la memòria històrica. Per aquest motiu, Capella ha reclamat a l’Estat que respecti les seves competències i no “entorpeixi” el treball que s’està fent en aquest àmbit des de Catalunya. “Que no recentralitizi per no fer res”, ha demanat. Una llei “ambiciosa”Capella i el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, han exigit al govern espanyol que inclogui dins el codi penal de la futura llei de la memòria històrica l’exaltació al franquisme i l’exhibició de la seva simbologia. Segons Aragonès, la llei del 2007 “era massa curta” a l’hora de reconstruir la memòria de les víctimes. “La nova llei hauria de ser ambiciosa i esperem que, més enllà de les polítiques que ja s’estan fent a Catalunya, tinguin la voluntat de promoure un canvi real en la concepció de la memòria històrica i democràtica”, ha afegit. Sobre el projecte de llei catalana sobre la memòria història, la consellera ha dit que ja estava tot preparat per aprovar-la, però “s’haurà d’esperar a la propera legislatura perquè la situació actual no permet que el consell executiu la pugui aprovar.