Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El Govern vol crear la comarca del Lluçanès abans de les eleccions municipals del 28 de maig

ACN Santa Creu de Jutglar – El Govern vol desencallar la creació de la comarca del Lluçanès perquè sigui realitat abans de les eleccions municipals del 28 de maig. Així […]

Agències 09/02/2023

ACN Santa Creu de Jutglar – El Govern vol desencallar la creació de la comarca del Lluçanès perquè sigui realitat abans de les eleccions municipals del 28 de maig. Així ho ha anunciat el secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, David Rodríguez, que s’ha reunit aquest dijous amb els alcaldes del Lluçanès per anunciar-los que el Govern “entoma” la creació de la nova comarca. Una voluntat que es trobava encallada des del 2015 quan es va fer una consulta on va guanyar el ‘sí’ amb un 70,73% dels vots. Els resultats van ser complexos, ja que el ‘sí’ es va imposar a vuit municipis i el ‘no’ a cinc. Els alcaldes valoren positivament la voluntat del Govern, però admeten que la realitat és “complexa” i que “cal estudiar la manera de no deixar ningú penjat”.

El Govern s’ha reunit aquest dijous amb els alcaldes del Lluçanès perquè els exposin quina és la situació actual. Una trobada que s’ha hagut de posposar en diferents ocasions i que arriba només uns mesos abans de les eleccions municipals. Ara, el Govern estudiarà quina és la millor fórmula per fer realitat la comarca i, de moment, no descarta cap proposta. “En aquests moments ens emportem deures”, ha assegurat el secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, David Rodríguez, després de la reunió amb els alcaldes, que s’ha allargat durant més de dues hores.

La voluntat del Govern és que la comarca del Lluçanès pugui ser realitat abans de les eleccions municipals del 28 de maig “perquè tothom quan vagi a exercir el seu dret a vot, sàpiga què està votant i si també està votant per la composició d’un consell comarcal o un altre”, ha subratllat Rodríguez. “La qüestió és que cal donar resposta a una ciutadania que, en el seu moment, ja es va manifestar”,  ha subratllat.

En tot cas, si s’arriba a un acord, s’haurà de passar pel tràmit parlamentari i, per tant, caldrà el suport d’altres forces polítiques.

<strong>”Que no quedi ningú enrere” </strong>

A la reunió hi han participat tots els alcaldes del Lluçanès, a excepció del de Perafita, que ha delegat la seva presència a un regidor i el de Sant Agustí de Lluçanès, que ha excusat la seva assistència.

El president del Consorci del Lluçanès i alcalde d’Oristà, Marc Sucarrats, ha valorat positivament la voluntat del Govern, però admet que la realitat és “complexa” i demana que es trobi la fórmula perquè el Lluçanès tiri endavant “sense deixar ningú enrere”. En canvi, altres alcaldes, com Josep Maria Freixanet, d’Olost, veuen precipitada la voluntat del Govern i desconfien de la pressa. “Volem la comarca però si hem esperat 7 anys, no la volem per demà passat”, ha subratllat a la sortida.

<strong>Uns resultats “complexos” </strong>

Els municipis que van votar en contra de la creació de la nova comarca van ser els limítrofes com Sant Bartomeu del Grau, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra i Santa Maria de Merlès.

L’entrada de Montserrat Barniol (alcaldessa d’Alpens) com a delegada del Govern a la Catalunya Central després del trencament del Govern entre ERC i Junts ha estat clau en el desencallament d’aquesta situació. Només assumir el nou càrrec, Barniol (ERC) ja va deixar clar que la creació de la comarca del Lluçanès seria una de les prioritats del mandat que assumia per “justícia democràtica i respecte als resultats”. Barniol sempre ha estat una clara defensora de la creació de la nova comarca.

La darrera comarca que es va crear, la 42a, va ser el Moianès. El Parlament va aprovar l’abril de 2015 la creació de la comarca del Moianès -integrada per 10 municipis i 13.000 habitants- després de 27 anys sense constituir-ne cap de nova. En aquell cas també es va fer un procés participatiu amb un 80% de vots a favor de la creació de la nova comarca.