Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

El Govern veu “insuficient” el resultat de la Comissió Bilateral: “Volíem que s’hi debatessin molts més traspassos”

ACN Madrid.-El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, han coincidit a considerar “insuficient” el nombre d’acords que s’han tancat a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat […]

Avatar
Agències 02/08/2021

ACN Madrid.-El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, han coincidit a considerar “insuficient” el nombre d’acords que s’han tancat a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que s’ha celebrat aquest dilluns a Madrid. “No hem aconseguit l’objectiu que havíem plantejat des de la part catalana perquè volíem que molts més traspassos i qüestions es debatessin en aquesta bilateral”, ha indicat Vilagrà en una roda de premsa posterior.

Puigneró i Vilagrà, al costat del conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, i de la delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, han encapçalat la delegació catalana a la reunió, que s’ha fet al Ministeri de Política Territorial i Funció Pública amb la ministra, Isabel Rodríguez, i diversos secretaris d’Estat. També hi era la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.La trobada ha permès tancar acords com la inversió de 200 milions d’euros a Catalunya corresponents a la disposició addicional tercera de l’Estatut –que estableix que la inversió de l’Estat a Catalunya en infraestructures s’ha d’equiparar al seu producte interior brut (PIB)–, el traspàs de les beques universitàries i el compromís d’estudiar el traspàs de Rodalies a la Generalitat. Tot i això, Puigneró ha assenyalat que l’Estat devia 559 milions de la disposició addicional tercera i que la proposta del govern espanyol de pagar-ne 100 milions ara i 50 en dos pagaments posteriors és “insuficient”.”Avui ha sigut insuficient, però és veritat que els fets que es vagin produint en les reunions dels calendaris que s’han acordat demostraran realment si el govern espanyol té alguna intenció o no d’avançar en la pantalla de l’autogovern”, ha afegit. Ho ha dit en referència a l’aposta del president espanyol, Pedro Sánchez, “dient que autodeterminació no, però autogovern sí”. Ha recordat que el de Catalunya és un govern independentista i ha dit que “els que volen sobretot l’autogovern són els que l’han d’accelerar”.Preguntat per la possibilitat que el govern espanyol condicioni els avenços assolits a la Bilateral a l’aprovació per part dels independentistes catalans dels propers pressupostos generals de l’Estat, Puigneró ha dit que pel que fa a JxCat no estan “acostumats” a ser socis del PSOE per negociar els comptes públics. “Ja posarem preu”, ha asseverat.De fet, la mateixa Vilagrà ha deixat clar en la seva primera intervenció davant dels mitjans que la Bilateral s’ha de desvincular de qualsevol altra negociació amb La Moncloa, com la taula de diàleg. “Hi tractarem tots els aspectes que afectin la vida de la ciutadania, però no volem que sigui a canvi de res ni que es barregi amb la taula de negociació”, ha avisat.