Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

El Govern veu el mercat de treball “estable” i espera una campanya de Nadal “positiva”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Govern veu el mercat de treball “estable” i espera una campanya de Nadal “positiva” per la contractació. En una roda de premsa, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha valorat el creixement de l’atur de 986 persones recordant que el novembre és un mes en què tradicionalment l’atur creix, i històricament ho ha fet amb increments més elevats. El creixement de l’atur s’ha concentrat al sector serveis, en particular a l’hostaleria i restauració i a les demarcacions on l’acabament de la temporada turística té més impacte, a Tarragona i Girona. Durant l’onzè més de l’any, s’ha tornat a constatar la importància del contracte fix discontinu, que representa el 21,4% de la contractació indefinida.

Aquesta modalitat contractual impulsada per la reforma laboral s’ha multiplicat per 8,7 en l’acumulat de l’any, i ha superat els 280.000 contractes.

Publicitat

Amb les dades a la mà, el Departament de Treball espera que el mes de novembre sigui “positiu” per l’ocupació “donat el marc actual d’inflació”. Vinaixa ha admès que sense l’increment de preus que estem vivint la campanya nadalenca seria “molt més positiva” després de dos anys de festes diluïdes per la pandèmia.

“El món del treball es manté estable en un marc de situació inflacionària”, ha insistit Vinaixa, que ha detallat que no es pot comparar amb els mesos de novembre del 2021 i 2020 i que amb relació a l’última dècada l’increment d’atur ha sigut més reduït que els anys previs a la crisi sanitària. De la mateixa manera, ha remarcat que l’afiliació s’ha mantingut en xifres positives. Entre els anys 2008 i 2013 i entre 2017 i 2019, hi ha hagut descensos d’afiliació al novembre, ha apuntat.

Pel que fa a les expectatives de futur, no han volgut anticipar escenaris propers, però sí que ha recordat que “no fa massa mesos” es pronosticava un comportament negatiu de l’activitat a finals del 2022 que “no s’està traduint a les dades objectives”.

<strong>Debat sobre els fixos discontinus</strong>

La rellevància del contracte fix discontinu ha provocat canvis en el mercat laboral, però no en la metodologia estadística, fet que ha generat un debat sobre si cal reformular com es compta l’atur perquè quedi reflectit els treballadors que en aquell moment no tenen feina, però tenen expectativa de reincorporar-se en el futur.

Vinaixa s’ha mostrat disposat a participar d’aquesta reflexió per poder visualitzar les dades amb claredat i ha evitat entrar en el debat de si hi ha un “atur encobert” actualment.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió