Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023

El Govern unifica protocols contra el bullying, crea un registre i formarà tots els alumnes de 1r d’ESO

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Departament d’Educació del Govern ha presentat aquest dimarts noves mesures per lluitar contra l’assetjament escolar. Totes elles s’implementaran a partir del curs que ve amb l’objectiu de promoure una nova mirada respecte el bullying entre els centres educatius catalans. La conselleria ha anunciat que multiplicarà per deu els recursos dedicats als dos programes que disposa de sensibilització, unificarà els protocols d’assetjament i formarà tots els alumnes de 1r d’ESO. A més, cada centre haurà de tenir referents de convivència entre l’alumnat, així com una nova figura de coordinador de coeducació, convivència i benestar a totes les escoles i instituts.

L’anunci s’ha fet durant la celebració de la jornada ‘Obrim els ulls davant l’assetjament escolar’, coincidint amb el Dia internacional contra l’assetjament escolar, i en col·laboració amb organitzacions com Unicef o Save the Children. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha remarcat la importància d’un “canvi de mirada” davant l’assetjament escolar a l’administració, als centres educatius i a les famílies, però també ha avisat que “no n’hi ha prou”.

Publicitat

Cambray ha recordat que l’escola és “el reflex de la societat” i que encara que no agradi “el buying existeix”. “Casos com el de Sallent han posat aquest debat al centre i hem d’aprofitar el moment per veure què estem fent i estudiar què podem millorar”, ha destacat. En aquest sentit, ha valorat positivament la feina que es fa des dels centres educatius i ha insistit en la importància “d’ajudar” aquells que tenen “marge per millorar”.

Per això ha subratllat la necessitat de posar més “recursos, eines, protocols més àgils i més coordinació per prevenir, detectar i intervenir millor en possibles casos d’assetjament”. En aquesta línia, el departament reforçarà els dos programes que disposa de sensibilització envers l’assetjament: el programa de prevenció #aquíproubullying i l’Enfocament Restauratiu Global (ERG), garantint que tots els centres hagin fet formació en prevenció de l’assetjament els pròxims dos cursos. 

El primer dels programes s’emmarca en el Projecte de Convivència i posa a l’abast dels centres la formació, estratègies i recursos per elaborar un projecte de prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament. Ho fa amb la participació de tota la comunitat escolar, especialment de l’alumnat qui actuarà com observador i agent actiu, i actualment compta amb la participació de 262 centres. De la seva banda, l’ERG proporciona recursos i formació per promoure la resposta positiva al conflicte, la reparació de danys i la restauració de relacions en el marc del projecte de convivència de centre. Actualment hi participen 170 centres.

A partir del curs vinent també s’implantarà la figura del coordinador de coeducació, convivència i benestar a totes les escoles i instituts de Catalunya. Els coordinadors –que seran docents del centres – rebran formació i la seva tasca serà la de coordinar en matèria de convivència, coeducació i benestar o malestar de l’alumnat. Aquesta figura està prevista en la Llei Integral de Protecció a la Infància i l’Adolescència envers la Violència -, aprovada el juny de 2021.

Al marge de la participació dels centres als dos programes específics, tot l’alumnat de 1r d’ESO durà a terme una formació de sensibilització sobre l’assetjament i, a més, dins del pla ‘Les escoles lliures de violències’, cada centre haurà de tenir referents de convivència entre l’alumnat.

<strong>Unificació dels quatre protocols</strong>

La conselleria també ha anunciat la unificació dels protocols d’assetjament, amb l’objectiu de simplificar la tasca a les direccions de centres i als docents. Educació ajuntarà en un únic protocol els quatre existents: Assetjament i Ciberassetjament, Violència masclista, Odi i discriminació, i LGBTI. D’aquesta manera, quan calgui activar un protocol, consultar-ne els circuits d’intervenció o conèixer els recursos existents, els professionals disposaran d’un únic marc comú que els facilitarà i agilitzarà la feina.

Finalment, Cambray ha explicat la posada en marxa del nou Registre de Violències contra l’Alumnat (REVA), una base de dades de nova creació que permetrà sistematitzar el registre de les situacions de violència que viu l’alumnat. Entre els principals objectius hi ha el de facilitar la gestió de casos, unificar els criteris d’actuació, agilitzar el circuit de comunicació entre els diferents agents, així com disposar d’un registre estadístic de tots els casos de violències de Catalunya.

<strong>Obrir els ulls davant l’assetjament escolar</strong>

L’acte d’aquesta tarda – dirigit a centres educatius i a professionals de la Inspecció Educativa – tenia com a finalitat incrementar la sensibilització del conjunt del sistema educatiu cap a l’assetjament escolar. Així, s’ha comptat amb la participació de centres educatius d’arreu del país que han exposat les seves bones pràctiques en el desplegament dels programes.

L’encarregada d’obrir la jornada ha estat la secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, que ha celebrat els canvis que s’han dut a terme “cap a un canvi de cultura”, però també ha admès que encara queda feina per fer, per tal de denunciar “més i millor”. “S’ha de posar el focus en aquestes situacions, i s’ha de fer amb més rapidesa i contundència”, ha assenyalat, “s’ha de protegir les víctimes a través de tots els agents que intervenen en el procés”.

Móra ha recordat que fa “escassament dos mesos” els fets de Sallent van provocar un “trasbals” que ha portat la societat a una “major sensibilització”. Per això, ha assenyalat que els centres educatius són espais “de socialització per excel·lència” on es pot regular “la convivència”. “Els alumnes hi passen moltes hores, és un lloc amb models, modelatges, on donar exemple i tenir una estructura clara”, ha conclòs.

Durant l’acte també ha intervingut una jove que quan era alumna va ser víctima de bullying. Aquesta ha fet una crida a no abaixar la guàrdia davant aquesta problemàtica social. “No sentia la confiança per dir-ho a ningú perquè els meus pares ja tenien els seus problemes”, ha lamentat, “els professors han de prestar atenció, perquè quan algú està malament, es veu”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió