Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

El Govern treballa en la llei per regular el comerç electrònic i preveu portar-la al Parlament a mitjans de 2023

ACN Barcelona – El Govern ha engegat els tràmits per definir la llei per regular el comerç electrònic, una normativa que preveu portar al Parlament a mitjans de 2023 després […]

Agències 09/03/2022

ACN Barcelona – El Govern ha engegat els tràmits per definir la llei per regular el comerç electrònic, una normativa que preveu portar al Parlament a mitjans de 2023 després de consensuar el text amb els diferents agents del sector. Segons ha indicat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, la mesura pretén dotar a la Generalitat d’una eina jurídica perquè totes les parts operin “en igualtat de condicions” i amb els objectius de “reduir l’impacte mediambiental” i “donar seguretat jurídica”. La norma s’inclou dins el Pla d’Acció del Comerç, l’Artesania i la Moda 2022-2025, presentat aquest dimecres al Recinte Modernista de Sant Pau. El pla, dotat amb més de 150 milions d’euros, també busca potenciar el comerç de proximitat, l’artesania i la moda.

Des del Govern insisteixen en la necessitat d’impulsar una normativa “que atengui a la realitat que ha aflorat els últims anys” i que, alhora, permeti al país “avançar en el camí de la sostenibilitat”. La previsió de l’executiu és aprovar la memòria de la llei el dimarts vinent i, a partir de llavors, posar en marxa una ronda de contactes amb els diferents agents del sector per definit el text. A grans trets, la llei vol donar resposta a la sobrecàrrega de vehicles que genera el comerç electrònic a la via pública i regular noves fórmules comercials –com per exemple les cuines fantasma o els ‘showrooms’- que encara no estan recollides en el marc legal vigent.

Un dels objectius més destacats de la normativa passa per regular els horaris de distribució de les mercaderies al consumidor final, homologant l’horari de repartiment des dels magatzems, punts de distribució o altres tipus d’establiments a l’horari comercial de la zona. La regulació també pretén establir diferències entre magatzems logístics i magatzems d’operacions per tal de delimitar aquells que se centren a fer entregues al consumidor final i definir-ne les característiques i condicions.

En relació amb la sostenibilitat, el Govern vol incentivar la implantació de punts de recollida de mercaderes dins les trames urbanes i apostar perquè la distribució des dels magatzems d’operacions es faci amb vehicles no contaminants.

Finalment, l’executiu vol donar més poder als ajuntaments perquè puguin decidir on localitzar els magatzems d’operacions, els punts de recollida de mercaderies i els seus horaris. “Volem donar protagonisme als ajuntaments, que són els màxims coneixedors del territori, perquè modifiquin les externalitats negatives que genera el comerç electrònic”, ha subratllat Torrent.

<strong>Un pla d’acció dotat amb més de 150 milions d’euros</strong>

A banda de la mesura legislativa anunciada aquest dimecres, el Govern ha presentat el Pla d’Acció del Comerç, l’Artesania i la Moda, dotat amb més de 150 milions d’euros. El pla s’articula en dues línies bàsiques –la norma per regular el comerç electrònic per una banda i la potenciació del comerç de proximitat per l’altra-, dividides en 24 objectius i 79 actuacions concretes.

En l’àmbit del comerç, el Govern vol acompanyar les empreses en el procés de transformació digital, donar prestigi al sector, atraure talent i redefinit el model formatiu. També en el mateix sector busca incrementar la competitivitat territorial, impulsar un programa de mercats municipals i oferir suport i promoció a l’activitat firal, entre altres mesures.

Pel que fa a l’artesania, els tres objectius del pla passen per fer més visibles l’artesania catalana, millorar la competitivitat de les empreses i projectar internacionalment el sector. Quant a la moda, a banda de la internacionalització i l’acompanyament a les marques, el Govern fixa com a objectiu consolidar el 080 Barcelona Fashion i promoure models de consum i producció sostenibles al país.