Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

El Govern transforma l’EAJA en una societat anònima unipersonal per crear un “operador independent” de loteries

ACN Barcelona.-El Govern ha donat el vistiplau a transformar l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat de Catalunya (EAJA) en una societat anònima de naturalesa unipersonal, amb capital […]

Avatar
Agències 15/06/2021

ACN Barcelona.-El Govern ha donat el vistiplau a transformar l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat de Catalunya (EAJA) en una societat anònima de naturalesa unipersonal, amb capital 100% públic. Així mateix, ha aprovat la seva constitució com una societat anònima i els nous estatuts. L’objectiu d’aquest canvi de personalitat jurídica és crear un “operador independent” en l’àmbit de les loteries, que doni transparència al mercat i s’ajusti al principi de separació entre regulador i operador que marca la Unió Europea. El canvi també pretén adequar l’estructura organitzativa i el règim jurídic de l’entitat per dotar-la de més “flexibilitat” i perquè pugui competir en el mercat de les loteries públiques en igualtat de condicions.

D’aquesta manera, l’EAJA culmina el procés previst a la Llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2020. La nova entitat continuarà destinant íntegrament tots els beneficis a projectes i programes que promoguin la prosperitat i la cohesió social que es canalitzen a través dels diferents Departaments de la Generalitat. La nova societat, “Loteries de Catalunya, SAU”, neix amb un capital social de 857.000 euros. El personal d’EAJA s’integrarà a la nova societat i passarà a regir-se pel dret laboral. En els pròxims dies, el director general de Patrimoni de la Generalitat, Josep Solà, signarà l’escriptura de constitució de la nova societat per tal que aquesta pugui començar a operar l’1 de juliol. La transformació de l’EAJA en societat mercantil està en línia del que han fet les principals loteries europees com les de França, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia o els països nòrdics. A l’Estat, el 2011 el Govern va crear la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l’Estat (SELAE) com a hereva de la LAE, l’organisme estatal que operava i regulava les loteries estatals. A partiir d’aleshores, la SELAE opera i la Direcció General de l’Ordenació del Joc, regula.