Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

El Govern reserva 22 MEUR per a contractes amb entitats que fomenten la inserció social i la integració laboral

ACN Barcelona – El Govern ha aprovat aquest dimarts reservar 22 MEUR del total de la contractació de l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic del 2022 per […]

Agències 19/04/2022

ACN Barcelona – El Govern ha aprovat aquest dimarts reservar 22 MEUR del total de la contractació de l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic del 2022 per adjudicar contractes a entitats que fomentin la inserció social de col·lectius desafavorits i la integració laboral de persones amb discapacitats. L’executiu català ha decidit mantenir el mateix import que l’any passat (21,14 MEUR el 2021) ja que encara es preveu que persisteixin certs efectes derivats de la pandèmia de la covid-19, que van tenir impacte sobre l’activitat contractual ordinària de l’Administració. Per aquest motiu, la Generalitat ha aprovat el mateix volum de contractació reservada al foment dels objectius socials en considerar que és una “xifra assolible”.

Destaquen les partides de 6,9 MEUR de reserva de contractació a Salut, de 6 MEUR a Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori i de 3,7 MEUR a Drets Socials, segons ha detallat el Govern, que destaca que la Generalitat va començar a fer reserves socials per afavorir la contractació l’any 2002 convertint-se així “en la primera administració de l’Estat” en aquesta matèria.

Segons l’executiu català, l’objectiu és doble: fer de la contractació pública una veritable eina per assolir polítiques públiques de generació d’ocupació per als col·lectius més vulnerables, i donar suport institucional indirecte a la tasca que duen a terme els centres i empreses que s’hi dediquen (Centres Especials de Treball d’Iniciativa Social i empreses d’inserció o que tinguin en plantilla més d’un 30% de treballadors amb discapacitat i en situació d’exclusió).

Aquesta política també s’emmarca en la línia fixada per la directiva europea de contractació pública del 2014, que té com a finalitat facilitar l’accés d’aquestes entitats a la contractació pública, i en la Llei 9/2017, de 8 de novembre de contractes del sector públic, que estableix que les administracions públiques territorials han de fixar mitjançant un acord el percentatge o la quantia d’aquesta reserva. D’acord amb el text aprovat pel Govern, la Direcció General de Contractació, adscrita al Departament d’Economia i Hisenda, serà l’encarregada de fer-ne el seguiment.

En aquest sentit, cada vegada que s’adjudiqui un contracte reservat, els òrgans responsables d’aquesta unitat a cadascun dels departaments i entitats del sector públic hauran de comunicar- ho a la Direcció General mitjançant un formulari, com a mínim, amb una periodicitat bimensual. Així mateix, s’haurà de fer constar l’existència d’aquest contracte a la Plataforma de Serveis de Contractació Pública i al Registre Públic de Contractes, dins l’apartat ‘Reserva social’.