Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

El Govern repetirà l’1 i el 8 de juliol tots els exàmens supervisats per Cegos després del caos de les oposicions

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Govern repetirà tots els processos per estabilitzar les plantilles de l’administració que va supervisar l’empresa subcontractada Cegos després del caos viscut dissabte. Els exàmens no se subcontractaran a cap empresa, sinó que es faran amb mitjans propis de l’administració catalana els dies 1 i 8 de juliol. “Es van viure situacions inadmissibles en la funció pública. Les oposicions són sagrades”, ha dit Vilagrà, que ha anunciat que indemnitzarà els afectats per les incidències “massives i flagrants”. Malgrat que els aspirants tenen temps fins divendres per exposar les seves reclamacions, la Generalitat ja ha assumit que haurà de repetir la totalitat dels exàmens. “S’ha trencat absolutament la confiança amb l’empresa”, ha dit.

Després de les crítiques dels darrers dies i la destitució de la directora general de Funció Pública, Marta Martorell, aquest dijous la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, s’ha tornat a reunir per segon dia consecutiu amb representants d’organitzacions com CCOO, UGT i IAC-CATAC.

Publicitat

En la trobada, el Govern ha traslladat que ha rebut més de 3.000 queixes a la bústia que va obrir dimarts i que estarà en funcionament fins divendres. Aquestes comunicacions denunciaven incidències en el 99,7% de les places, fet que porta l’administració a pensar que l’afectació és del 100%. “És evident que s’ha trencat la confiança que l’empresa va fer bé la seva feina”, ha dit Vilagrà, que ha indicat que la Generalitat “prefereix fer un tall net i de manera transparent” i tornar a organitzar les proves de zero.

<strong>Incompliment “flagrant i inadmissible”</strong>

Un total de 2.936 persones s’han queixat que els exàmens van començar tard, 1.985 lamentaven que l’espai habilitat era inadequat, 1.642 denunciaven l’ús de mòbils a les aules, 1.076 més que faltava vigilància a les aules i 993 que no hi havia prou models d’exàmens ni separació entre aspirants. A més, 683 persones van denunciar sortides no controlades de les classes.

Tenint en compte l'”incompliment flagrant, intolerable i inadmissible” de les funcions encarregades, el Govern ha decidit rescindir els contractes amb la companyia, que va guanyar un contracte d’1,4 milions d’euros per organitzar processos d’oposició durant dos anys.

<strong>El Govern vol rescindir els contractes amb Cegos</strong>

Cegos també havia de fer el suport logístic de les oposicions ordinàries. En aquest punt, ha admès que hi haurà “una certa demora” en les oposicions ordinàries. A més, Vilagrà ha afegit que estan estudiant “quines altres mesures es poden prendre per penalitzar l’empresa”.

Davant d’aquesta situació excepcional, la Generalitat ha decidit indemnitzar d’ofici “totes les persones” que van optar a aquestes oposicions. “Estem disgustats, colpits per com va anar. (…) Volem fer aquest gest per rescabalar els perjudicis econòmics que van tenir”, ha insistit. Els aspirants no hauran de demostrar cap despesa perquè aquesta compensació serà universal. En aquest sentit, els sindicats han apuntat que aquesta indemnització no exclou als treballadors a reclamar directament a l’administració els perjudicis econòmics que van tenir.

Ara, Funció Pública obrirà una bústia per reclutar el propi personal de l’administració per les proves de l’1 i 8 de juliol. “Reclutarem el màxim personal possible per fer-ho excel·lent”, ha promès la secretària de Funció Pública, Alícia Corral.

Preguntada si dona per tancat la crisi oberta amb l’anunci del nou calendari, Vilagrà ha defensat que “en menys d’una setmana” el Govern ha donat resposta a les angoixes de les persones que van opositar el dissabte, amb “responsabilitats internes”. “Creiem que ara és hora de treballar per sortir de la situació complexa en la qual estem”, ha dit la consellera, que compareixerà divendres en comissió al Parlament per donar explicacions sobre aquest fet, precisament.

A banda dels 72 processos encarregats a Cegos, el mateix dia es van celebrar proves organitzades per les diferents conselleries que es van produir sense incidències i no s’hauran de repetir. En aquest cas, es van presentar 2.600 persones per 383 places del Departament d’Acció Climàtica, Cultura, Drets Socials, Educació, Interior, Justícia, Presidència i Territori.

<strong>Els sindicats valoren la “celeritat” de la decisió </strong>

A la sortida de la reunió, els tres sindicats han indicat que la solució triada és “jurídicament vàlida”. Amb tot, el sindicat majoritari a l’administració, la portaveu de la IAC-CATAC, Assumpta Barbens, ha afirmat que la situació ha provocat “una desconfiança brutal contra l’equip de Govern” i es pregunta si aquest cop “es farà bé”.

Manel Pulido, coordinador de l’àrea pública de CCOO ha dit que no es pot estar content perquè hi ha molta gent afectada, però ha valorat la celeritat amb què ha respost el Govern als problemes patits dissabte. D’altra banda, Iolanda Adroher, secretaria sector d’administració a la Generalitat de la UGT ha avisat que els sindicats estaran molt vigilants perquè l’1 i el 8 de juliol “tot vagi com ha d’anar”.

Les diverses incidències relatades pels participants, que han denunciat retards generalitzats, manca d’exàmens, classes atapeïdes, violacions d’anonimat i diverses incidències que van provocar la cancel·lació d’algun dels processos, han portat al síndic de greuges a investigar d’ofici el cas.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió