Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Govern recomana fomentar la diversitat per reduir un 30% el temps de tramitació de projectes de renovables

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Govern proposa un manual perquè el sector fotovoltaic ajudi a preservar la biodiversitat i no només busqui minimitzar l’impacte de les instal·lacions. Les recomanacions, que passen per fomentar prats de dall i no fer ús de pesticides o introduir basses amb amfibis, poden fer que el temps de tramitació dels projectes que es pot allargar fins a 3 anys s’escurci un 30%. El Departament d’Acció Climàtica ha presentat les últimes modificacions ambientals i urbanístiques en una jornada organitzada per Unef a Barcelona. Els representants empresarials han apreciat que els tràmits s’hagin accelerat, però han carregat contra el Govern per “posar més limitacions” com ara la superfície màxima de 30 hectàrees per instal·lacions no prioritàries.

“És positiu que hi hagi una guia i sapiguem a què atendre’ns, però hi ha aspectes que ens dificulten més executar projectes a Catalunya com el límit de 30 hectàrees per la continuïtat d’un parc fotovoltaic o fins i tot de 15 hectàrees si hi ha impacte visual més gran”, ha dit Manel Romero, delegat de la patronal catalana.

Publicitat

De la mateixa manera, el director general de la patronal estatal Unef, José Donoso, ha assegurat que les plantes fotovoltaiques “si es fan bé a terra, si es prenen les mesures adequades es converteixen no en una amenaça o un problema sinó una oportunitat per la biodiversitat”. Donoso ha posat com a exemple que hi ha instal·lacions a Extremadura on ara crien aus de presa fins al punt que hi ha una planta que s’està considerant de “declarar-la zona protegida”.

Segons el directiu, des del punt de vista de diversitat les plantes fotovoltaiques es converteixin en una illa de biodiversitat que “com més gran sigui millor conserva”. Per això, ha reclamat a l’Executiu que vagi “cas per cas quines plantes es poden desenvolupar amb quina mida i quines no”.

Davant les crítiques del sector, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha assegurat que el país s’està “posant al dia després de 10 anys d’aturada flagrant” en el desplegament de renovables. Pel que fa al manual, Jordà ha explicat que la biodiversitat “no té perquè ser incompatible amb la fotovoltaica però molts cops costa”

Segons va publicar a finals de desembre, les zones prioritàries per a instal·lar fotovoltaica pel Govern seran els espais degradats; els entorns d’infraestructures i de zones industrials; les instal·lacions d’autoconsum; els espais compatibles amb l’agricultura i antics espais de conreu abandonats.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió