Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

El Govern rebaixa un punt i mig la previsió de creixement del PIB català i el situa en el 4,9% aquest any

ACN Barcelona – El departament d’Economia i Hisenda ha retallat un punt i mig la previsió de creixement del PIB català per aquest any, que passa del 6,4% previst inicialment […]

Agències 29/04/2022

ACN Barcelona – El departament d’Economia i Hisenda ha retallat un punt i mig la previsió de creixement del PIB català per aquest any, que passa del 6,4% previst inicialment a un 4,9%. La recuperació s’alenteix per culpa de l’impacte de la guerra a Ucraïna, la inflació i les pertorbacions en l’oferta a escala global. El Govern no preveu recuperar els nivells prepandèmia fins al 2023, quan el PIB creixerà un 2,9%. En preus corrents, el PIB català arribarà aquest any a un volum total de 266.838 milions d’euros, gairebé 23.000 MEUR més que el 2021. Pel que fa a l’ocupació, el departament del conseller Jaume Giró preveu la creació de 85.000 llocs de feina aquest any, superant els nivells previs al coronavirus, amb un atur que baixarà al 10,4%.

Segons explica Economia i Hisenda, les noves previsions macroeconòmiques del Govern són “coherents” amb les perspectives globals de recuperació, que també van a la baixa. De fet, aquest mateix divendres, el govern espanyol ha retallat del 7% al 4,3% el pronòstic de creixement del PIB a Espanya.

El context actual de recuperació, també per a l’economia catalana, ve marcat per una gran incertesa. Els principals riscos estan relacionat amb la geopolítica –el conflicte entre Rússia i Ucraïna-, i les implicacions negatives de la inflació.

Amb tot, Economia també registra elements que poden contribuir positivament a la recuperació, com la fi de la majoria de restriccions de la pandèmia, la intensificació del turisme estranger, el desplegament dels fons europeus Next Generation o la implantació de mesures per combatre els elevats preus energètics, com el topall pactat a Brussel·les per al gas.

Segons el departament d’Economia, la informació econòmica més recent suggereix un “alentiment de la recuperació durant el primer trimestre” vinculat a l’impacte de la sisena onada del mes de gener, l’escalada de preus, i els efectes de la guerra d’Ucraïna. Malgrat això, hi ha àmbits amb una tendència positiva, com el mercat de treball, el sector exterior o l’activitat turística.

<strong>Les dades per al 2022 i el 2023</strong>

L’informe publicat per la conselleria de Jaume Giró preveu un augment del PIB del 4,9% aquest any, amb una recuperació de la demanda interna i externa, que aportaran 3,1 punts i 1,7 punts, respectivament. Així, es preveu que el consum de les llars creixi un 3,9% i que la formació bruta de capital ho faci en un 4,7%, sobretot impulsada pels fons europeus. El consum de les administracions públiques s’incrementarà un 1,7%.

El Govern preveu també un augment de l’11,6% en les exportacions, sobretot gràcies a la recuperació del turisme estranger, i d’un 8,8% en les importacions.

Pel que fa al mercat de treball, l’ocupació a temps complet creixerà un 2,5%, menys que l’any passat, quan ho feia un 7,9%. Malgrat això, la previsió és crear uns 85.000 llocs de feina i superar durant aquest any els nivells d’ocupació previs a la pandèmia. La població activa creixerà, i això permetrà, alhora, rebaixar l’atur a un 10,4%.

De cara al 2023, Economia i Hisenda preveu un creixement del PIB català del 2,9%. L’impuls provindrà, en aquest cas, de la demanda interna, amb una aportació de 2,7 punts. La formació bruta de capital pujarà un 6,8% a mesura que es recuperi la confiança econòmica, es moderi la inflació i augmenti l’impuls dels fons europeus.

D’altra banda, l’any que ve el consum de les llars es preveu inferior que enguany, amb un creixement del 2,5%. El de les administracions públiques pujaria un 0,7%.

Pel que fa a la demanda externa, la projecció del departament de Giró és que aporti 0,2 punts al PIB, amb un avanç tant de les exportacions com de les importacions del 6,4%.

Finalment, per al 2023 la previsió és notar un creixement més moderat de l’ocupació, de l’1,4%, amb la creació d’uns 49.000 llocs de feina. L’atur baixarà, segons els càlculs de l’Executiu, al 9,9%, la taxa més baixa des del 2009.