Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

El Govern promou un conflicte de jurisdicció amb requeriment previ d’inhibició per mantenir els béns de la Franja

ACN Barcelona.-El Govern plantejarà un conflicte jurisdiccional amb requeriment previ d’inhibició per mantenir els béns de la Franja. L’executiu ha aprovat aquest dimarts facultar la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, […]

Avatar
Agències 17/12/2019

ACN Barcelona.-El Govern plantejarà un conflicte jurisdiccional amb requeriment previ d’inhibició per mantenir els béns de la Franja. L’executiu ha aprovat aquest dimarts facultar la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, perquè formalitzi i presenti aquest conflicte de jurisdicció davant el jutjat número 1 de Barbastre, que l’11 de desembre passat va ordenar la devolució “immediata” de les 111 obres d’art de la Franja que estan al Museu de Lleida. El Govern planteja aquesta fórmula perquè considera que la sentència dictada pel jutge de Barbastre “ha obviat” les competències que la Generalitat té atribuïdes a l’Estatut en matèria de patrimoni cultural. El govern català va plantejar un conflicte jurisdiccional el juny del 2015 per evitar el trasllat al Monestir de Sixena dels frescos murals adquirits per la Generalitat i el Museu Nacional d’Art de Catalunya.

A banda del recurs d’apel·lació que s’interposarà, el Govern veu “imprescindible” per garantir els interessos de la Generalitat que es plantegi el conflicte jurisdiccional que preveu la Llei orgànica 2/1987 de conflictes jurisdiccionals. La Generalitat es troba “legitimada” per promoure un conflicte de jurisdicció en relació amb el Jutjat de Primera Instància de Barbastre, ja que la llei esmentada indica que l’òrgan que ha de promoure el conflicte és aquell que indiqui el corresponent Estatut d’autonomia i, en absència de previsió a l’Estatut, el Consell de Govern o qualsevol dels seus membres. La Generalitat va utilitzar aquesta fórmula el juny del 2015 per evitar el trasllat de les obres del MNAC al Monestir de Sixena, i va plantejar un conflicte jurisdiccional davant el Jutjat de Primera Instància 1 d’Osca. L’argumentari en aquella ocasió era el mateix que el govern ha plantejat aquest dimarts.El mateix dia que es va anunciar la sentència que ordenava la devolució “immediata” a les parròquies de la diòcesi de Barbastre-Montsó de les 111 obres d’art de la Franja que estan al Museu de Lleida, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va lamentar que el jutge fes “cas omís” dels arguments que havien presentat tant des del Museu de Lleida com de la Generalitat per defensar la propietat catalana de les obres. Vilallonga, acompanyada dels representants del Consorci del Museu de Lleida, va assegurar que “arribarien fins al final” en la via judicial, malgrat lamentar que s’hagi traslladat al terreny judicial aquest conflicte.