Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

El Govern preveu que la JEC autoritzi avui que els suplents es puguin moure per constituir meses pendents

ACN Barcelona.-El director general de participació ciutadana i processos electorals, Ismael Peña-López, ha explicat que avui dijous la Junta Electoral Central (JEC) sembla que dirà que es poden traslladar suplents […]

Avatar
Agències 11/02/2021

ACN Barcelona.-El director general de participació ciutadana i processos electorals, Ismael Peña-López, ha explicat que avui dijous la Junta Electoral Central (JEC) sembla que dirà que es poden traslladar suplents per completar meses que a primera hora no s’hagin pogut constituir. En una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, Peña-López ha dit que es demanarà als suplents que no marxin encara que s’hagi pogut constituir la mesa que tenen adjudicada ja que hi ha temps fins les 10h per constituir-les totes. Si en queda alguna pendent més enllà d’aquesta hora, quedaria suspesa i s’hauria de preveure la votació en les següents 48 hores. Peña-López assegura que els resultats es proclamaran diumenge perquè hi ha una probabilitat “molt alta” que tot vagi bé.

Segons les dades que ha donat el director general, a hores d’ara el 99,4% de les meses tenen els tres membres necessaris o més i el 70% compta amb les 9 persones assignades. Així doncs, Peña-López creu que les meses es podran constituir diumenge al matí i que hi ha una probabilitat “molt molt alta” que tot vagi bé. En aquest sentit, s’ha mostrat segur que es proclamaran els resultats el mateix diumenge a la nit, com és habitual, tot i que aquesta vegada es podria saber el resultat final més tard tenint en compte les mesures de seguretat que també s’han de seguir en el recompte de vots. Peña-López ha defensat que el Govern ha de preveure qualsevol eventualitat encara que hi hagi una alta probabilitat que no passi. “El cas apocalíptic d’un problema massiu que no es poguessin constituir les meses és altament improbable. Però hem de tenir-ho tot previst. Potser en un cas extraordinari es pot aturar la informació però no passarà, tindrem unes eleccions relativament normals”, ha afegit.A més, el Govern preveu que la JEC autoritzi el trasllat de suplents d’una mesa a una altra per constituir les que hagin quedat pendents a primera hora per falta de personal. En aquest cas, es garanteix que les persones traslladades puguin votar ja que ho podran fer abans de marxar cap a un altre col·legi electoral o aprofitant l’estona de dinar.El director general ha avisat que les persones que no han rebut resposta a les al·legacions presentades s’hauran de personar diumenge al col·legi electoral que tenen assignat. Ha atribuït el retard de les respostes al “col·lapse” que ha provocat que més d’una quarta part de persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d’una mesa hagin presentat arguments per no anar-hi. Peña-López també ha explicat que s’ha demanat a la Junta Electoral que hi pugi haver meses a l’aire lliure dins dels recintes electorals. És a dir, per exemple, al pati d’una escola. En cas que la Junta Electoral ho autoritzi la decisió estarà en mans dels ajuntaments. Test d’antígensSegons les dades que ha donat Peña-López, una quarta part dels 57.000 membres prioritaris de les meses s’han fet el test d’antígens. I ha recordat que tenen temps fins divendres. En aquest sentit, ha fet una crida als ciutadans que estan en aquesta situació a anar als seus CAP i fer-se la prova. Ha advertit també que no es faran tests el mateix diumenge als col·legis electorals. 253.000 persones han votat per correuEl director general ha actualitzat el número de persones que han votat per correu que ascendeix a 253.000 persones, del total de 284.706 que el van sol·licitar. Tenen temps de fer-ho fins demà divendres i Peña-López ha considerat que és “assumible”.