Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

El Govern obre la porta a fixar una moratòria en l’aspecte sancionador del decret contra la sequera

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un 25% dels municipis catalans consumeix més aigua de la que fixen les restriccions per pal·liar la sequera. Representa menys del 10% de la població, però en un context d’escassetat d’aigua – derivada de la situació climatològica i la manca de pluges – obre la porta a sancionar aquells que sobrepassin els límits establerts. Precisament aquest és un dels punts que es debatrà aquest divendres en el marc de la cimera de l’aigua, on els grups parlamentaris es posicionaran sobre diversos aspectes del decret impulsat pel Govern. En aquest cas concret, si bé l’executiu considera que cal fer complir les normes, altres partits com el PSC volen donar més marge als consistoris i eliminar-lo del document.

Durant aquests darrers dies l’executiu ha estat mantenint reunions amb diverses formacions per tal de perfilar la forma i el contingut del decret. L’objectiu principal passa per fer un ús més eficient de l’aigua després d’un any i mig en situació de sequera. Per això, les sancions no es plantejaven amb un efecte recaptatori, sinó més aviat com una nova eina que es podria fer servir per evitar que tothom consumeixi el que vulgui.

Publicitat

De fet, un 25% dels municipis catalans consumeix més aigua de la que fixen les restriccions. Representa menys del 10% de la població, però en un context d’escassetat d’aigua – derivada de la situació climatològica i la manca de pluges – pot ser clau per abocar el territori català a una nova fase d’emergència dins de l’escala marcada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Paral·lelament, el full de ruta que es marqui avui podria permetre accelerar algunes propostes com, per exemple, la construcció de la nova dessalinitzadora projectada a Cubelles.

<strong>Els embassaments al 27%</strong>

El debat arriba en plena primavera, sense una previsió de pluges que puguin millorar la situació i amb una sequera sense data de finalització. També es parla ja des del Servei Meteorològic de Catalunya d’un dèficit hídric record, en el sentit que caldria la pluja de tot un any a Barcelona – uns 600 litres – per revertir els registres. D’altra banda, el canvi climàtic amenaça amb accentuar cada vegada més els fenòmens severs, en els quals pot ploure en unes hores el mateix que un període molt més extens.

Els meteoròlegs parlen, doncs, d’un abril normal, amb algunes precipitacions al voltant de la diada de Sant Jordi, però a l’espera d’un estiu que podria ser semblant a l’anterior, i un aperitiu dels que vindran en un futur. Com a conseqüència, i al ser un país que depèn de la pluja com a primer recurs, els embassaments de les conques internes es troben actualment al 27%, una xifra encara superior en comparació al 20% de la darrera sequera.

Amb la fase d’excepcionalitat en marxa, la següent fase seria ja la d’emergència que, si no es produeixen canvis significatius, podria arribar el pròxim mes de setembre. Algunes de les mesures que s’implementarien serien una dotació màxima de 200 litres per habitant, la reducció del consum d’aigua en els usos recreatius, canvis en el procés productius per reduir el consum industrial, a més de les limitacions o prohibicions que puguin fixar les administracions locals.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió