Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 05 de juny del 2023
Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 05 de juny del 2023

El Govern obre la porta a fixar una moratòria en l’aspecte sancionador del decret contra la sequera

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Govern obre la porta a fixar una moratòria en l’aspecte sancionador del decret contra la sequera, aprovat la setmana passada amb l’abstenció del PSC, JxCat, CUP i comuns. Precisament el tema de les sancions és un dels punts que es debatran aquest divendres en el marc de la cimera de l’aigua, on els grups parlamentaris es posicionaran sobre diversos aspectes del document. Si bé l’executiu considera que cal fer complir les normes, altres forces volen donar més marge als consistoris i eliminar-ho del document. La cimera se celebrarà a les 4 de la tarda al Palau de la Generalitat i congregarà representants de l’executiu –liderats pel seu president, Pere Aragonès-, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i tots els grups parlamentaris menys Vox.

Segons el Govern de moment no s’ha aplicat cap tipus de sanció a cap municipi, però l’executiu assegura que el simple anunci de la incorporació d’aquesta possibilitat ja ha tingut un caràcter dissuasiu i ha accelerat la posada en marxa de plans d’emergència o peticions de dades per part de diferents ajuntaments d’arreu del territori.

Publicitat

Un 25% dels municipis catalans consumeix més aigua de la que fixen les restriccions. Representa menys del 10% de la població, però en un context d’escassetat d’aigua -derivada de la situació climatològica i la manca de pluges– pot ser clau per abocar el territori català a una nova fase d’emergència dins de l’escala marcada per l’ACA. Paral·lelament, el full de ruta que es marqui a la cimera podria permetre accelerar algunes propostes com, per exemple, la construcció de la nova dessalinitzadora projectada a Cubelles.

<strong>La cimera</strong>

La cimera arriba després que el Parlament convalidés el decret del Govern amb mesures contra la sequera amb l’abstenció del PSC, Junts, la CUP i els comuns i els vots a favor d’ERC. Vox, Cs i el PPC hi van votar en contra. La norma ha rebut crítiques de tota l’oposició per considerar-la “insuficient” i sense ser acordada amb els partits.

Entre altres mesures, el decret permet a l’ACA suspendre durant 48 hores la captació d’aigua per a usos diferents de l’abastament de la població quan aquest abastament perilli i recuperar pous en desús. També augmenta les sancions per danys al domini públic hidràulic quan es cometin en situacions d’alerta i emergència per sequera.

Aragonès ja ha avançat que a la cimera d’aquest divendres es poden acordar modificacions al decret, que es podrien materialitzar en una nova norma. De fet el ple va aprovar una moció per instar l’executiu a aprovar un nou decret sobre la sequera que tingui un “ampli consens polític i social”, a instàncies de Junts.

Sigui com sigui, el Govern insisteix que ara la intenció és poder prendre les decisions per consens. “És necessari, es busca i es vol el consens”, va remarcar durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. A més, va destacar que la cimera “no serà només una foto”, sinó que serà una reunió de treball.

Aragonès va anunciar la cimera durant la sessió de control al Govern durant el ple del Parlament del 9 de març. Segons el president la intenció és buscar “un full de ruta àmpliament compartit” per abordar l’emergència.

Està previst que la cimera comenci a les 4 de la tarda al Palau de la Generalitat i s’allargui diverses hores. Hi participaran tots els grups parlamentaris menys Vox. Per part del Govern hi assistirà Aragonès, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà; el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; el director de l’ACA, Samuel Reyes; la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca; el secretari de Governs Locals i de Relacions amb l’Aran, David Rodríguez; i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

<strong>Reunions preparatòries</strong>

El Govern ja ha fet reunions preparatòries amb el PSC, Junts, la CUP i els comuns per començar a treballar en la cimera i perquè els grups parlamentaris puguin plantejar-hi les seves propostes, amb una primera trobada el dilluns i una altra el dimecres. Aquestes reunions no s’han obert a Cs i el PPC, tot i que tots dos grups han confirmat la seva presència a la cimera. Vox, en canvi, no hi ha estat convocat.

<strong>Les propostes dels grups</strong>

El PSC confia que de la cimera en puguin sortir modificacions al decret aprovat pel Govern i convalidat pel Parlament la setmana passada. Els socialistes recorden que als pressupostos ja s’hi contempla 760 MEUR per a destinar a actuacions contra la sequera i demanen que es prioritzin les més urgents, com l’ETAP del Besòs (110 MEUR) o l’ampliació de la dessalinitzadora de Tordera (165 MEUR). A més, reclamen que s’habilitin recursos addicionals per fer millores de la xarxa i per reguladors de pressió.

Els socialistes també volen que es permeti als ajuntaments poder omplir piscines públiques perquè serveixin com a refugi climàtic a l’estiu, una reivindicació que alcaldes de l’arc metropolità ja han traslladat al Govern. A banda, proposen que es creï la Taula Nacional de l’aigua amb representants de les entitats municipalistes, de l’àrea metropolitana de Barcelona, operadors del cicle de l’aigua, representants de col·legis professionals, sector acadèmic i universitari i ASAC, ACATCOR i AMAP com a entitats que agrupen les entitats i associacions vinculades als serveis d’aigua de Catalunya.

En relació al decret, el PSC ha demanat que s’elimini les sancions previstes pels municipis, o aplicar un règim transitori mínim d’un any. Els socialistes han acusat l’executiu de promoure una política de fiscalització i d’incloure sancions amb ànim recaptatori. De fet, Junts també ha reclamat que es derogui el règim sancionador establert al decret de sequera.

Junts ja ha avançat que algunes de les mesures que demanaran serà que l’ACA assumeixi de manera extraordinària la totalitat dels costos derivats de les obres i actuacions urgents que pertoquin als ens locals, així com que l’execució de les inversions es puguin fer pel tràmit d’urgència. A més, reclamen compensacions econòmiques als diferents sectors afectats, com els agricultors i ramaders. També volen que es nomeni un nou director de l’Aigües Ter Llobregat.

Entre les mesures que proposaran a la reunió hi ha destinar 500 MEUR a l’ACA per a diverses obres “urgents i prioritàries”. A tall d’exemple, reclamen 250 MEUR per licitar l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, 100 MEUR per a una nova dessalinitzadora a Cubelles o 50 MEUR per a inversions a l’ATLL.

Segons Junts cal que tot el Govern sigui “solidari” en el finançament de les inversions necessàries, com recorden que es va fer durant la pandèmia, i asseguren que la sequera és “una emergència de país”.

<strong>CUP i comuns critiquen que se segueixi apostant pels macroprojectes</strong>

La CUP també ha confirmat la seva assistència a la cimera, tot i que la considera “propagandística”. En roda de premsa el diputat cupaire Xavier Pellicer va remarcar que la reunió “no servirà per fer front a la sequera” però pretenen ser-hi presents per “obrir un debat en profunditat” i saber els detalls del consum d’aigua a Catalunya. A més, han subratllat que la sequera no es pot combatre només amb dessalinitzadores perquè tenen un elevat cost energètic.

Els cupaires també han denunciat que mentre es vol fer front a la sequera el Govern continua apostant per macroprojectes com el Hard Rock o els Jocs d’Hivern.

Les crítiques dels comuns han estat similars i han remarcat que el macrocomplex recreatiu Hard Rock és “incompatible” en un context de sequera i canvi climàtic. En Comú Podem també veu “insuficient” el decret aprovat pel Govern i convalidat pel Parlament i a la trobada preveuen demanar que hi hagi més planificació a llarg termini. Entre les mesures que proposen hi ha l’acceleració dels processos de municipalització de l’aigua que hi ha oberts en diversos municipis.

<strong>Els embassaments al 27%</strong>

El debat arriba en plena primavera, sense una previsió de pluges que puguin millorar la situació i amb una sequera sense data de finalització. També es parla ja des del Servei Meteorològic de Catalunya d’un dèficit hídric rècord, en el sentit que caldria la pluja de tot un any a Barcelona – uns 600 litres – per revertir els registres. D’altra banda, el canvi climàtic amenaça amb accentuar cada vegada més els fenòmens severs, en els quals pot ploure en unes hores el mateix que un període molt més extens.

Els meteoròlegs parlen, doncs, d’un abril normal, amb algunes precipitacions al voltant de la diada de Sant Jordi, però a l’espera d’un estiu que podria ser semblant a l’anterior, i un aperitiu dels que vindran en un futur. Com a conseqüència, i al ser un país que depèn de la pluja com a primer recurs, els embassaments de les conques internes es troben actualment al 27%, una xifra encara superior en comparació al 20% de la darrera sequera.

Amb la fase d’excepcionalitat en marxa, la següent fase seria ja la d’emergència que, si no es produeixen canvis significatius, podria arribar el pròxim mes de setembre. Algunes de les mesures que s’implementarien serien una dotació màxima de 200 litres per habitant, la reducció del consum d’aigua en els usos recreatius, canvis en el procés productius per reduir el consum industrial, a més de les limitacions o prohibicions que puguin fixar les administracions locals.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió