Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El Govern només ha resolt el 24% de les denúncies administratives per incompliment de la llei LGTBI des del 2014

ACN Barcelona.-El Govern ha tramitat 282 denúncies i 508 incidències des que va entrar en vigor el 2014 la llei per garantir els drets LGTBI. Són dades facilitades per la […]

Avatar
Agències 13/04/2020

ACN Barcelona.-El Govern ha tramitat 282 denúncies i 508 incidències des que va entrar en vigor el 2014 la llei per garantir els drets LGTBI. Són dades facilitades per la Direcció General d’Igualtat integrada al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies com a resposta a una pregunta parlamentària per escrit del grup PSC-Units. Del total de 282 denúncies, 175 són administratives, 14 són laborals i 93, penals. Pel que fa a les administratives només se n’han resolt 42, que suposa el 24%. 6 s’han resolt amb sanció i les altres 36 amb mediació o altres mesures alternatives. Pel que fa a les 133 denúncies administratives restants, s’han arxivat per diversos motius. El més freqüent és que no hi ha proves per justificar la discriminació.

De les 133 denúncies administratives arxivades, en 50 casos no hi ha proves per justificar la discriminació; en 28 és per desestiment de la víctima; en 25 casos no s’ha pogut trobar la persona infractora; en 18 denúncies els fets s’han produït fora del territori de Catalunya i en 12 més s’ha conclòs que no hi intencionalitat o que es pot considerar llibertat d’expressió.La resposta escrita firmada pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, també concreta que de les 161 denúncies que ha registrat l’Associació de l’Observatori contra l’Homofòbia durant el 2019, només 6 s’han comunicat a l’Àrea per a la Igualtat de Tracte i no Discriminació de les persones LGBTI de la Direcció General d’Igualtat. D’aquestes 6, dues són per agressions físiques i quatre són agressions verbals o amenaces. Una ha succeït en l’àmbit laboral i, per tant, s’ha tramitat des de la inspecció de treball i les cinc restants s’han tramitat des de l’àmbit penal, posant-ho en comunicació a Fiscalia i als Mossos d’Esquadra.El Departament assenyala que els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexuals i els delictes d’odi i discriminació per raó orientació o identitat sexual o per raó de gènere són delictes punibles en l’àmbit penal i, per tant, queden fora de la regulació de la Llei 11/2014. Fora de la llei però, xifra en 97 les denúncies d’àmbit penal des del 2014. L’any que se’n van registrar més va ser el 2019, amb 28 denúncies. El Govern considera “habitual i lògic” que no coincideixin les dades que comptabilitza l’Observatori contra la Homofòbia amb les facilitades pels Mossos ja que l’Observatori recull incidents i casos que els traslladen per diferents canals i en el cas dels Mossos només es comptabilitzen les denúncies formals interposades a comissaria, ja siguin administratives o penals.