Dimecres, 29 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

El Govern lamenta que perdi 125 MEUR amb la sentència del TC sobre la llei de canvi climàtic

ACN Barcelona.-El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha lamentat que la Generalitat perdi 125 milions d’euros anuals provinents de la subhasta de quota de carboni amb la sentència […]

Avatar
Agències 27/06/2019

ACN Barcelona.-El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha lamentat que la Generalitat perdi 125 milions d’euros anuals provinents de la subhasta de quota de carboni amb la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre la llei de canvi climàtic. En un contacte amb la premsa als passadissos del Parlament aquest dijous al matí, Calvet ha deplorat que la decisió del TC negui l’accés al Govern a recursos bàsics per desenvolupar “bones polítiques” d’acció climàtica. Així mateix, el conseller ha recriminat a l’executiu espanyol que deixi la Generalitat “sense competències” en aquesta matèria. Calvet ha afegit que, malgrat tot, l’executiu de Quim Torra continuarà treballant per aplicar bones mesures ambientals.

Calvet ha lamentat que l’Estat limiti la llei i la voluntat legislativa de Catalunya “des del primer moment”, i ha recordat que el PP va presentar el recurs de la norma sobre canvi climàtic al TC, i que posteriorment el govern del PSOE no el va retirar. “Demostra la voluntat de deixar amb les mans buides i sense competències el Govern”, ha subratllat el conseller, que ha asseverat que la sentència constata que “l’única manera” de poder treballar “eficaçment” contra el canvi climàtic és que Catalunya esdevingui una República.La sentència del TCEl TC ha estimat part del recurs que el govern espanyol del PP va interposar el novembre del 2017 contra la Llei de Canvi Climàtic de la Generalitat. El tribunal de garanties ha avalat aquest dijous alguns dels articles que impugnava el govern, entre el que destaca la creació de l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica.En canvi, declara anticonstitucional (per invasió de competències) l’article 19.4 de la mateixa llei que establia que el Govern no ha de concedir permisos d’explotació per a l’obtenció de gas i petroli obrint pous subterranis (fracking).En una sentència de 92 pàgines dictada el 20 de juny, el TC declara inconstitucionals una quinzena d’articles i incisos d’aquesta llei i, en canvi, n’avala la resta o directament desestima el recurs del PP en els apartats dels quals no es pronuncia.