Edició 1770

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1770

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

El Govern lamenta “falta de previsió” de la CHE amb la declaració d’excepcionalitat a la conca del Segre

|

- Publicitat -

ACN El Prat de Llobregat – El Govern lamenta “falta de previsió” en el sí de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) a l’hora de de decretar la situació d’excepcionalitat per sequera extraordinària a la conca del Segre. Si bé la declaració, que s’aprova aquest dimecres a la junta de la CHE, permetrà als regants accedir a ajudes, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, creu que la presa de decisions “de cop” no ajuda a una planificació que, en el cas del sector primari, és “vital”. Les conseqüències, diu, són “de tot menys bones”. En aquest sentit, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, defensa la gestió de la sequera que ha fet el Govern a les conques internes amb presa de decisions “progressives” i crida a una millor cordinació amb l’Estat.

Aragonès i Jordà n’han parlat durant una visita a la dessalinitzadora del Prat de Llobregat, des d’on el president ha assegurat que la sequera és, ara per ara, la “principal preocupació” del país i defensa que, com amb la crisi de la covid, cal que tothom doni el millor de sí mateix.

Publicitat

El president defensa que a Catalunya el pla de sequera està en marxa des de 2021 i que d’acord amb els llindars que s’estableixen, es van aplicant restriccions de manera progressiva amb l’objectiu de no tallar l’aigua de cop, garantir que a totes les llars i minimitzar les afectacions als sectors econòmics.

“El criteri de la CHE és un altre”, ha etzibat Aragonès. Tot i això, el president ha evitat entra al detall de les crítiques i demana centrar-se en els “reptes de present”. El president diu que ja hi haurà temps per valorar millores en la coordinació entre Catalunya i el govern de l’Estat pel que fa a la gestió de la sequera.

Pel que fa a la situació al canal d’Urgell, Aragonès assegura que el sector primari necessita tot el suport per garantir la continuïtat de les explotacions: “Hi serem per vetllar pels interessos de la pagesia”. En aquest sentit, apunta a l’abastament domiciliari i la reducció d’eventuals impactes en la pagesia com a prioritats.

Més dura s’ha mostrat la consellera Teresa Jordà, que recorda que fa un mes i mig ja va demanar explicacions sobre quines mesures pensava prendre la CHE. “No ens van constestar i de cop i volta tenim el tancament del canal d’Urgell”, ha criticat la titular d’Acció Climàtica. Jordà diu que en breu té pensat trucar la presidenta de la CHE per traslladar-li l’opinió del govern. “La coordinació hi ha de ser”, diu.

Durant la visita a la dessalinitzadora del Prat de Llobregat, Aragonès i Jordà han pogut veure de primera mà el funcionament de la planta i han recordat les inversions que hi ha en marxa a Catalunya en relació a infraestructures necessàries per fer front a la sequera.

Aragonès alerta que en el futur aquests episodis seran “més habituals i més intensos” i ha fet una crida a la ciutadania a corresponsabilitzar-se. “És important treballar en el curt termini per guanyar resistencia mentre no plou i mentre no entren en funcionament les noves infraestructures”.

Amb tot, el president defensa que el pla del Govern està ben traçat i que això dóna “seguretat i capacitat de previsió”. Aragonès també ha recordat que malgrat els esforços de les administracions, “la natura té uns límits” i diu que cal ser conscients d’aquesta realitat a l’hora de planificar.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió