Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Govern invertirà 25 MEUR per impulsar la creació de noves plantes de biogàs

|

- Publicitat -

ACN Vic – Catalunya vol triplicar en set anys les plantes de biogàs que hi ha al país. Actualment n’existeixen una cinquantena i la previsió del departament d’Acció Climàtica és triplicar aquesta xifra i arribar a les 140 el 2030, arribant a generar 1,1 TWh/any. Aquest any el Govern hi destinarà una partida de 25 MEUR en ajuts, majoritàriament orientats a promoure noves instal·lacions de biogàs, sobretot en explotacions ramaderes. Tot i això, també destinarà una part de les ajudes a facilitar la transformació de biogàs en biometà en les plantes que ja existeixen. Per la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, la producció de biogàs “permet falcar la transició energètica en el sector primari, però també li obre una finestra a la competitivitat”.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha anunciat una inversió inicial de 25 MEUR pel engegar el Pla de Biogàs de Catalunya que ha presentat aquest dijous en el marc del 2n Congrés de Bioeconomia Innovació i Tecnologia celebrat a Vic. Amb l’horitzó posat en el 2030, Jordà ha explicat que l’objectiu és crear 90 plantes de biogàs més amb l’objectiu de donar valor a les dejeccions ramaderes i els residus orgànics. Aquest biogàs després s’aprofitarà per generar calor, electricitat o biometà, i biofertilitzants.

Publicitat

El Departament destinarà el pressupost d’aquest any a dues línies d’ajut. Concretament, una està orientada a promoure noves instal·lacions de biogàs en explotacions ramaderes, instal·lacions de tractament de digestats produïts a les explotacions o fer el cobriment de basses per aprofitar el biogàs generat (digestors rurals). L’altra línia tindrà com a finalitat facilitar la transformació d’aquest biogàs que es genera en plantes que ja existexen en biometà, així com la seva connexió a la xarxa de distribució de gas, per comercialitzar-lo i com a substitut del gas d’origen fòssil.

Acció Climàtica preveu que el 60% del total de les plantes que es creïn acabaran dedicant-se a la transformació del biogàs en biometà, mentre que el 40% restant es dedicaran a la cogeneració.

Jordà ha destacat que el Pla que s’ha presentat serà una eina amb efectes en l’àmbit “energètica, ambiental, econòmic i social”.

A Catalunya, la producció de biogàs suposa actualment 0,6 TWh anuals. Segons ha explicat la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, l’objectiu és arribar a generar 1,1 TWh/any. Això serà possible sumant no només l’aprofitament de les dejeccions ramaderes per crear biogàs, de la fracció orgànica dels residus municipals, dels fangs d’estacions depuradores d’aigües residuals i de residus agroindustrials.

Jordà també ha posat èmfasi en la simplificació administrativa per a la tramitació d’aquest tipus d’instal·lacions. L’objectiu del seu departament és agilitzar el procediment i reduir-ne els terminis. Acció Climàtica està redactant els plecs i es preveu que es pugui accedir a les subvencions en un parell de mesos. Els ajuts podran oscil·lar entre el 15% i el 25% del cost de la inversió. Fins el 2030, el Govern estima poder-hi destinar un total de 200 MEUR de fons propis.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió