Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

El Govern invertirà 23 MEUR per comprar 440 habitatges i destinar-los a lloguer social

ACN Barcelona.-El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts destinar 23 MEUR per comprar 440 habitatges, destinar-los a lloguer social i incrementar el parc públic d’habitatge. L’Agència Catalana de l’Habitatge –que […]

Agències 01/12/2020

ACN Barcelona.-El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts destinar 23 MEUR per comprar 440 habitatges, destinar-los a lloguer social i incrementar el parc públic d’habitatge. L’Agència Catalana de l’Habitatge –que rebrà la partida a través de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), ambdós dependents del Departament de Territori i Sostenibilitat- adquirirà immobles provinents d’execucions hipotecàries i, posteriorment, els destinarà a lloguer assequible. Aquest és el tercer acord d’aquestes característiques que s’aprova: el 2018 va ser per un import de 30 MEUR i el 2019 la quantia va ser de 20 MEUR. Des de l’any 2015, la Generalitat ha destinat 137 MEUR a la compra de 2.636 habitatges per tanteig i retracte (uns 52.000 euros per habitatge comprat).

A finals de 2019 es va ampliar fins al 2027 el termini per exercir el dret de tanteig que tenen les administracions i les entitats del tercer sector i que es va fer extensiu a tot Catalunya. Aquest dret es pot aplicar també en segones i terceres transmissions d’habitatges anteriorment adquirits per grans tenidors. D’aquesta manera, segons el Govern, es “reforcen els mecanismes” de l’administració per a fer efectiu el retorn social del rescat bancari. Des de la Generalitat, s’assegura que el dret de tanteig i retracte a favor de les administracions permet mobilitzar aquests habitatges per destinar-los a famílies en situació d’especial vulnerabilitat i ha evitat la venda d’aquests pisos a fons d’inversió internacional.Una altra de les mesures dutes a terme pel Govern per impulsar la compra d’habitatges per tanteig i afavorir l’accés a habitatge assequible han estat els convenis signats entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Institut Català de Finances per concedir crèdits bonificats a ajuntaments i entitats del tercer sector per adquirir habitatges per tanteig.