Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

El Govern inicia un pla pilot per promoure el reciclatge de telèfons mòbils

ACN Barcelona.-El Govern impulsarà una prova pilot de recollida de telèfons mòbils a 4 establiments de telefonia del territori per incentivar-ne el reciclatge. L’objectiu de la iniciativa és promoure la […]

Agències 09/06/2021

ACN Barcelona.-El Govern impulsarà una prova pilot de recollida de telèfons mòbils a 4 establiments de telefonia del territori per incentivar-ne el reciclatge. L’objectiu de la iniciativa és promoure la participació dels consumidors i les empreses en la reutilització i el reciclatge d’aquests aparells. L’any 2020 a Catalunya es van vendre 2,5 milions de dispositius mòbils -5 mòbils per minut- i, tot i que no existeixen recomptes oficials de recollida de telèfons vells, les quantitats recollides són molt petites. La campanya, doncs, pretén donar “una segona vida” a aquests aparells o als seus components i conscienciar la ciutadania dels beneficis ambientals i socials que això comporta.

La campanya la gestiona l’Agència de Residus de Catalunya en col·laboració amb altres entitats i amb el finançament del Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP) ‘ECOASIMELEC’. Els SCRAP, com a responsables de la comercialització d’aquests productes, contribueixen econòmicament a la recollida selectiva dels residus que se’n generin i al seu posterior tractament. Les quatre botigues on es durà a terme la prova són a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, i els mòbils que s’hi recullin es classificaran en dos grups: aptes per la reutilització i per reciclar. Els que es puguin reutilitzar seran tractats amb diverses tecnologies per allargar-ne la vida útil. La normativa de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) ja estableix la recollida i adequada gestió d’aquestes restes als establiments on es venguin productes d’aquest tipus, però des de la Generalitat pretenen incrementar l’ús d’aquests serveis per part de la ciutadania. En aquest sentit, un dels punts en què més vol incidir el projecte és en els beneficis mediambientals del reciclatge d’aquests residus. La gran majoria dels materials amb què es fabriquen aquests productes provenen de recursos naturals no renovables, i es calcula que la reutilització d’un telèfon mòbil permetria estalviar 400 litres d’aigua, 40 kg de matèries primeres i 30 kg de diòxid de carboni.En línia amb aquesta prova pilot, el passat mes d’abril els departaments d’Acció Climàtica i de Cultura ja van iniciar una campanya de promoció de la recollida selectiva i el reciclatge d’aparells elèctrics i electrònics a través de 68 biblioteques de la xarxa pública de Catalunya.