Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

El Govern inicia els tràmits per al nou decret sobre tinença i cria en captivitat d’ocells fringíl·lids

ACN Barcelona.-El Govern ha iniciat aquest dimarts els tràmits per elaborar un nou decret sobre la tinença i la cria en captivitat d’ocells fringíl·lids destinats a concursos de cant. Concretament, […]

Avatar
Agències 18/06/2019

ACN Barcelona.-El Govern ha iniciat aquest dimarts els tràmits per elaborar un nou decret sobre la tinença i la cria en captivitat d’ocells fringíl·lids destinats a concursos de cant. Concretament, ha obert la consulta prèvia. L’objectiu és resoldre l’actual manca de regulació, atès que el Decret 139/2014, de 14 d’octubre, que regulava aquest aspecte va exhaurir la seva vigència el passat 31 de desembre de 2018. Catalunya no autoritza captures d’ocells fringíl·lids a la natura des del 2016 i persegueix i sanciona la captura furtiva, d’acord amb la normativa vigent. El futur decret afectarà tant les persones membres de les societats ocellaires federades que actualment disposen d’ocells fringíl·lids i participen en concursos de cant, com els futurs posseïdors i futurs criadors d’aquestes espècies.

Concretament, el decret afecta les espècies verdum, cadernera, passerell comú i pinsà comú que actualment romanen en captivitat i als que neixen fruit de la cria en captivitat.La Directiva d’aus estableix, com a norma general, la prohibició de matar i de capturar tot tipus d’ocells salvatges (article 5). Tanmateix, preveu, com a excepció, la possibilitat de capturar, en condicions estrictament controlades i de manera selectiva, petites quantitats d’ocells, quan no hagi una altra solució satisfactòria (article 9.1.c). Per als ocells fringíl·lids, però, no preveu aquesta possibilitat, i sí aposta per la cria en captivitat.Segons assenyala el Govern, la normativa europea (Directiva 2009/147/CE, relativa a la conservació de les aus salvatges) i la normativa estatal (Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat), estableixen les mesures genèriques necessàries per garantir la conservació de la biodiversitat que viu en estat salvatge i, específicament, prohibeix donar mort, danyar, molestar o inquietar intencionadament els animals salvatges.