Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023
Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023

El Govern inicia el procediment per delimitar les zones de mercat residencial tensionat i regular el preu dels lloguers

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Govern ha iniciat el procediment per delimitar les zones de mercat residencial tensionat, on es regularà el preu dels lloguers. Així ho ha anunciat aquest dimarts la portaveu de l’executiu, Patricia Plaja, després del Consell Executiu. Es tracta d’un tràmit necessari per poder aplicar la nova llei estatal d’habitatge, que va entrar en vigor el 26 de maig. La norma permet limitar els preus del lloguer en municipis determinats, sempre que hagin estat inclosos prèviament en àrees declarades com a “zones de mercat residencial tens”. S’anomenen així les àrees on hi ha dificultats per accedir a un immoble i on l’oferta d’habitatge assequible és insuficient. Plaja ha indicat que l’objectiu és “desplegar el més aviat possible” la llei estatal.

A banda, el Govern també ha demanat a l’Estat recuperar l’índex de referència del preu del lloguer, que Catalunya tenia en vigor fins a l’abril del 2022, però que va tombar el Tribunal Constitucional.

Publicitat

“No hi ha temps per perdre, l’emergència i la necessitat d’habitatge són un dels principals problemes que hem d’afrontar com a societat”, ha dit Plaja. La portaveu de l’executiu ha remarcat que “s’han perdut massa mesos” des que el TC va tombar la llei catalana per poder topar els preus del lloguer i ha assegurat que l’objectiu és que la normativa de l’Estat es pugui aplicar a Catalunya “amb la màxima celeritat possible”. “Anem més tard del que voldríem perquè Catalunya va ser pionera en aquesta qüestió”, ha lamentat la portaveu.

<strong>Delimitar les zones de mercat residencial tensat</strong>

La nova llei estatal de l’habitatge disposa que les comunitats autònomes poden declarar, d’acord amb els criteris i procediments establerts en la seva normativa, les zones de mercat residencial tensat. Aquesta declaració ha d’anar precedida d’un procediment preparatori amb informació sobre la zona, que és el que ha posat en marxa l’executiu aquest dimarts. En concret, s’han de detallar les deficiències i insuficiències que es detectin, un pla específic per a cada zona, mesures correctores i un calendari d’execució.

Un cop recollida la informació, es traslladarà al Ministeri de Transports, que ha de donar el vistiplau. A partir d’aleshores, les delimitacions tindran una vigència de tres anys, prorrogables any a any repetint el mateix procediment. La previsió de l’executiu és que el mapa final de zones tensionades tingui “molts punts coincidents” amb el que hi havia amb la llei catalana de l’habitatge. “Tot fa pensar que serà bastant similar”, ha defensat Plaja.

Plaja ha evitat concretar quan estarà enllestida la delimitació i ha assegurat que els terminis depenen “molt” de la resposta del Ministeri de Transports. Així mateix, la portaveu ha recordat que també cal tenir en compte que, un cop publicat el mapa de zones tensionades, els municipis o zones concretes poden fer al·legacions.

<strong>Homologació de l’índex de referència del preu del lloguer</strong>

Així mateix, el Govern també ha reclamat al Ministeri de Transports que homologui l’índex de referència del preu del lloguer, que Catalunya va tenir vigent fins a l’abril del 2022. L’índex va quedar sense efecte quan el Tribunal Constitucional va tombar la llei catalana que limitava el preu dels lloguers. En una carta, l’executiu defensa que l’índex “està actualitzat i podria ser plenament operatiu”. L’indicador permet conèixer una estimació del preu mitjà per metre quadrat dels lloguers. “És imprescindible per poder aplicar el sistema de contenció de rendes”, ha subratllat Plaja.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió