Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El Govern impulsa una llei de la ciència de Catalunya per situar la recerca i la innovació com a prioritat

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat aquest dimarts la memòria preliminar de l’Avantprojecte de la llei de la ciència de Catalunya que té l’objectiu de consolidar la recerca i la innovació […]

Avatar
Agències 09/07/2019

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat aquest dimarts la memòria preliminar de l’Avantprojecte de la llei de la ciència de Catalunya que té l’objectiu de consolidar la recerca i la innovació com a prioritat política, social i econòmica del país. El text potencia la internacionalització, la garantia de les condicions de treball dels professionals de la ciència i un nou model de finançament público-privat amb major implicació del món de l’empresa. També contempla la creació del Consell de Recerca de Catalunya i del Consell del Mecenatge en R+D+I, per tal d'”afermar” Catalunya en el seu rol de pol científic de “referència”. La futura llei preveu dotar la política científica catalana d’un marc jurídic estable i compacte “en sintonia amb l’aposta del país” per construir una societat del coneixement “basada en l’impuls de la recerca i la innovació”.

Per primera vegada es disposaria d’una normativa sistemàtica que defineixi, coordini, protegeixi i fomenti la ciència ajustada a les característiques del sistema d’R+D+I. En primer lloc, es volen garantir les condicions adequades de treball dels professionals de la ciència a través de la promoció de la mobilitat amb processos de formació, consolidació, captació, retenció i retorn del talent. L’avantprojecte també proposa contribuir a la consolidació i millora del règim jurídic dels centres CERCA i de la iniciativa de suport a la recerca ICREA. Així mateix, potenciar la generació i transmissió de coneixement propi com a estratègia de competitivitat internacional, creixement econòmic i progrés social. Pel que fa al finançament, es posa èmfasi en avançar cap a un nou model público-privat amb major implicació del món de l’empresa i noves fórmules de mecenatge. El finançament públic hauria de ser sostingut en la mitjana de la UE, i complementat per un increment de la participació del sector privat en la línia dels països “més avançats de l’entorn científic de referència de Catalunya”.Pel que fa a la creació d’organismes, el Consell de Recerca de Catalunya (CORECAT) serà l’òrgan de reflexió i assessorament en R+D+I al Govern, així com l’instrument de participació de la comunitat científica i de la societat en les polítiques públiques d’aquest sector. D’altra banda, el Consell del Mecenatge en R+D+I incidirà en la implicació privada en el finançament de la ciència assessorant la Generalitat i proposant activitats prioritàries de mecenatge.