Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El Govern impulsa un nou decret de concerts educatius per garantir la gratuïtat, l’equitat i la coeducació

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat aquest dimecres obrir un procés de consulta prèvia al projecte de decret de concerts educatius. Així, es vol adequar la normativa actual al marc legal […]

Avatar
Agències 03/07/2019

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat aquest dimecres obrir un procés de consulta prèvia al projecte de decret de concerts educatius. Així, es vol adequar la normativa actual al marc legal vigent, la LOE i la LEC, i donar respost a al realitat del sistema educatiu. L’objectiu final és garantir la gratuïtat real dels ensenyaments obligatoris, una distribució equilibrada dels alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu i el principi de coeducació. També es vol integrar l’oferta dels centres concertats amb els llocs escolars gratuïts de manera que hi hagi una oferta ”única i integrada” del Servei d’Educació de Catalunya (SEC), que eviti la dialització de l’oferta educativa i la segregació escolar.

L’actualització de la normativa respon a la necessitat d’adaptar-se a les normatives que han anat sorgint des del 1993, data del darrer decret. L’augment dels alumnes d’origen estranger, l’increment de la segregació escolar, o la corresponsabiltiat en l’escolarització dels alumnes necessitats especials són alguns dels àmbits que més han variat. El Departament també assenyala que l’actual decret no soluciona algunes ”disfuncions estructurals” del sistema de concerts relacionades amb el finançament dels centres concertats que impedeixen la gratuïtat real dels ensenyaments. La LEC preveu millorar aquest finançament en funció de la corresponsabilitat social dels centres concertats. Amb el nou decret, el Departament d’Educació també preveu excloure del règim de concerts els centres que no compleixin les necessitats d’escolarització gratuïta. El nou decret ha de suposar una millora en la prestació del Servei d’Educació de Catalunya ja que, segons l’executiu català, garantirà la gratuïtat real des ensenyaments obligatoris impartits en centres concertats. També es garantirà millor l’equitat escolar, ja que augmentarà la corresponsabiltiat dels centres privats concertats en l’escolarització d’alumnes amb necessitats especials, i es regularan noves mesures i instruments per assolir una distribució més equilibrada dels alumnes als centres sostinguts amb fons públics. A més, també se simplificaran els tràmits per a la renovació automàtica dels concerts en funció de la satisfacció de les necessitats d’escolarització.