Dimarts, 19 d'octubre de 2021 - Edició 1181
La República

El Govern i la Generalitat Valenciana demanen “flexibilitat” per poder accedir als fons europeus en matèria de justícia

ACN Barcelona.-El Govern i la Generalitat Valenciana han demanat a l’executiu espanyol que “flexibilitzi” els criteris per accedir als fons europeus, concretament en els aspectes que fan referència a la […]

Avatar
Agències 14/10/2021

ACN Barcelona.-El Govern i la Generalitat Valenciana han demanat a l’executiu espanyol que “flexibilitzi” els criteris per accedir als fons europeus, concretament en els aspectes que fan referència a la digitalització de la justícia. Així ho han expressat la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i la seva homòloga de Justícia, Interior i Administració Pública de la Generalitat Valenciana, Gabriela Bravo. Les conselleres han alertat que els criteris són “molt estrictes” i, en aquest sentit, han sol·licitat adaptar-los a cada comunitat autònoma, ja que “no totes estan en el mateix camí” pel que fa a modernització. “Si aquests criteris són tan estrictes, alguns d’ells no són viables”, han explicat.

Les dues conselleres han detallat que hi ha comunitats que estan més avançades que altres. La Comunitat Valenciana, per exemple, ha començat a utilitzar aquest mes l’expedient digital. Per tot plegat han demanat una millora de la “cogovernança” en la distribució dels fons. Reforma de la Llei ConcursalEn la jornada de treball entre els dos departaments també s’han tractat temes relacionats amb l’avantprojecte de reforma de la Llei Concursal. Ciuró ha lamentat que el nou text restringeixi l’exoneració de deutes a les petites i mitjanes empreses. Així mateix, les dues conselleres han reiterat la seva voluntat en mantenir la mediació prèvia i consideren que així la norma es dotarà de “seguretat jurídica”. Finançament Ciuró i Bravo també han aprofundit en temes relacionats amb el finançament de la justícia. En aquest sentit la consellera catalana ha assegurat que calen uns equipaments jurídics “propers” a la ciutadania, amb els recursos a l’abast. A més, han avançat que reclamaran a l’executiu espanyol que es retornin a les comunitats autònomes les taxes judicials per tal de destinar-les al torn d’ofici.Col·laboració entre les dues comunitats A banda, les conselleres també han tractat altres projectes que cada comunitat ha anat desenvolupant. Bravo ha destacat el servei d’acompanyament per a la segona oportunitat com una iniciativa “molt interessant” i ha assegurat que la Comunitat Valenciana ho vol implementar. Ciuró i Bravo també han posat en comú temes relatius a l’atenció a les víctimes de la violència masclista. A més, en la jornada també s’ha subratllat la “necessitat” d’incorporar gent jove a l’administració de justícia. Per aquest motiu Ciuró i Bravo s’han emplaçat a treballar per posar en marxa un programa de beques per “motivar” i “donar oportunitats” a aquesta franja d’edat. La mesura pretén evitar “qualsevol tipus de discriminació per raó econòmica”. Els respectius departaments han avançat que es tornaran a reunir a la Comunitat Valenciana per seguir aprofundint en els temes tractats en la primera reunió. Després de la roda de presma, les dues delegacions s’han desplaçat fins a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, on han visitat les instal·lacions.