Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

El Govern finançarà els treballs de recerca per adaptar 44 ports i 32 passejos marítims als impactes del canvi climàtic

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Consell Executiu del Govern ha autoritzat el Departament d’Acció Climàtica a concedir una subvenció directa al Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC) i a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per dur a terme el projecte Treballs per a l’adaptació als impactes del canvi climàtic dels 44 ports adscrits a la Generalitat i de 32 passejos marítims. L’import total dels treballs és de 408.600 euros per a les anualitats 2022 i 2023, el qual provindrà del Fons Climàtic. Aquest Fons es nodreix amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

Els treballs han de permetre encarar amb garanties els diversos escenaris de futur relacionats amb el canvi climàtic, un fenomen que es manifesta a les zones costaneres, sobretot amb la pujada del nivell del mar i amb els canvis potencials en el clima d’onatge. Entre els impactes que provoca, destaca l’increment, en freqüència i intensitat, dels fenòmens extrems, entre els quals hi ha els aiguats i les grans tempestes, com ara el temporal Glòria o de Santa Agnès, del 2020, que va ocasionar costos de reparació de més de 500 milions d’euros per a les diverses administracions públiques.

Publicitat

Així doncs, l’estudi dels potencials impactes del canvi climàtic en l’estabilitat i l’ultrapassament de ports i passejos permetrà dissenyar mesures d’adaptació adequades i reduir-ne la vulnerabilitat.  Els treballs que ara es duran a terme són la continuació d’uns primers que es van realitzar en el marc del Pla PIMA Adapta Costes, finançat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. En aquell cas, la dotació pressupostària destinada a Catalunya només va permetre al CIIRC realitzar una avaluació inicial de la vulnerabilitat de 10 dels 44 ports catalans i de 15 passejos marítims representatius.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió