Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

El Govern fa una deducció autonòmica de l’IRPF als ciutadans amb ingressos inferiors a 22.000 euros en ERTO o atur

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat aquest dimarts un Decret llei de mesures urgents en matèria fiscal per donar resposta a les dificultats econòmiques del sector turístic i “protegir” els treballadors […]

Avatar
Agències 03/11/2020

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat aquest dimarts un Decret llei de mesures urgents en matèria fiscal per donar resposta a les dificultats econòmiques del sector turístic i “protegir” els treballadors amb més precarietat laboral, segons ha explicat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. L’executiu ha creat una deducció autonòmica de l’IRPF per a persones amb uns ingressos anuals d’entre 14.000 i 22.000 euros bruts i més d’un pagador. L’objectiu d’aquesta mesura és evitar la “penalització” dels treballadors que aquest any hagin cobrat una part del sou de la seva empresa i una altra de l’Estat, en forma de prestacions contributives derivades de situacions d’ERTO o de prestacions d’atur.

La regulació actual de l’IRPF estableix que no estan obligats a presentar la declaració els contribuents que hagin percebut rendiments íntegres del treball del mateix pagador per import inferior de 22.000 euros bruts anuals. En canvi, si els rendiments provenen de dos o més pagadors, la declaració s’haurà de presentar a partir de 14.000 euros bruts anuals rebuts. L’objectiu de la nova mesura és evitar la “penalització” dels treballadors amb ingressos inferiors a 22.000 euros afectats per ERTO o en atur.Aquesta deducció autonòmica de l’IRPF podria beneficiar 250.000 persones a Catalunya i suposarà una pèrdua d’ingressos per a la Generalitat de 16,3 milions d’euros en el pressupost de 2022. El contribuent presentarà la declaració de la renda corresponent a l’exercici 2020 durant els mesos de maig i juny de 2021 i l’Estat liquidarà el resultat d’aquest exercici a la Generalitat el 2022. El Decret llei també preveu l’ajornament de l’increment de les tarifes i l’aplicació del recàrrec a la ciutat de Barcelona fins a l’1 de juny de l’any vinent. Aquesta mesura havia d’entrar en vigor el passat mes de juliol però el Parlament va validar proposar-lo fins a l’1 de gener. Ara, el Govern ha decidit ajornar encara més l’entrada en vigor de la mesura, ja que la situació sanitària “fa difícil preveure que els establiments turístics funcionin amb normalitat” al gener. L’impacte en la recaptació d’aquesta mesura suposa la pèrdua addicional de 2,9 milions d’euros amb relació a la situació vigent.