Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El Govern estudia si reobre els centres comercials però no contempla canviar encara de tram

ACN Barcelona.-El Govern estudia reobrir els centres comercials, però descarta per ara que es pugui avançar al tram 2 del pla de desescalada. La portaveu, Meritxell Budó, ha recordat que […]

Avatar
Agències 09/12/2020

ACN Barcelona.-El Govern estudia reobrir els centres comercials, però descarta per ara que es pugui avançar al tram 2 del pla de desescalada. La portaveu, Meritxell Budó, ha recordat que els criteris estableixen que no s’avanci de fase si la Rt està per damunt de 0,9. En roda de premsa, ha dit que l’obertura de centres comercials està sobre la taula i que l’estan acabant de valorar, “més, veient les aglomeracions” dels darrers dies. Budó, que ha titllat les imatges del pont de “preocupants”, ha cridat a la responsabilitat per “evitar aglomeracions”. Ha defensat el pla dissenyat per Nadal, que permet trobades de màxim 10 persones i que es barregin, com a molt, dos bombolles, però ha advertit que “a partir d’aquí, cal la màxima conscienciació”.

“No fem allò innecessari. Trobem-nos, però no cal set hores, potser un dinar i una petita sobretaula ja és suficient”, ha suggerit. I ha recordat que cal usar la mascareta encara que s’estigui en família i mantenir les finestres obertes per garantir la ventilació. Tot plegat, per assegurar que després de les festes de Nadal no arribi un rebrot.La portaveu ha recordat que Catalunya no avançarà en el tram de desescalada aprovat mentre no “acompanyin” les dades sanitàries. Ha dit que en els pròxims dies es valorarà si cal modificar algunes mesures -com la represa d’activitats als centres comercials, especialment els que es troben en espais més oberts.Budó ha demanat evitar aglomeracions, fer sortides esglaonades i intentar no anar en grups a comprar -“seria més convenient fer-ho de manera individual o màxim dues persones”. “Les imatges són naturals, però són preocupants perquè no estem en situació de normalitat”, ha explicat la portaveu, que ha advertit que venen “mesos de dificultat” on farà falta tota la corresponsabilitat individual. “Podem anar a passejar, a comprar, a prendre alguna cosa, al cine, al teatre, al gimnàs, es pot fer tot això, però fem-ho amb sentit comú i evitant aglomeracions”, ha resumit la consellera, que ha admès que “si fóssim un país ric i es pogués donar acompanyament econòmic als sectors probablement l’activitat que ara esta oberta estaria una temporada més tancada”.Pel que fa a la restauració, el Govern pensa en una campanya informativa a bars i restaurants per assegurar que es respecten les mesures que es van dictar per la reobertura, com la separació de 2 metres entre comensals a les terrasses -degudament senyalitzats- i un aforament del 30% a l’interior dels locals. El Govern estudia com assumir el cost de les trucades del 061El Govern està estudiant com pot assumir el cost de les trucades del 061. Budó ha explicat que des del Departament de Polítiques Digitals s’ha negociat la gratuïtat del servei amb les operadores telefòniques. Un cop fet això, ha argumentat, s’ha “d’analitzar des de la perspectiva d’Economia”: “Òbviament té uns costos i com a Govern hem de veure com hi podem fer front”, ha conclòs.Budó defensa que les contractacions públiques en pandèmia “s’han fet sempre amb garanties”El director de l’Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, ha criticat que la major part de les contractacions fetes pel Govern durant la pandèmia han recaigut en grans corporacions i ha alertat que hi manca justificació. La portaveu ha defensat en la roda de premsa que totes les contractacions s’han fet sempre “amb el vistiplau d’intervenció i amb garanties”. Ha justificat que s’ha actuat “d’urgència” en plena emergència sanitària i que l’estat d’alarma els donava l’aixopluc legal.