Dimarts, 30 de novembre de 2021 - Edició 1223
La República

El govern espanyol prorroga la línia d’avals ICO i la moratòria concursal fins al 30 de juny del 2022

ACN Madrid.-El govern espanyol ha acordat aquest dimarts prorrogar la vigència de les principals mesures de suport a empreses i autònoms per garantir la seva “recuperació i viabilitat”. Així, l’executiu […]

Avatar
Agències 23/11/2021

ACN Madrid.-El govern espanyol ha acordat aquest dimarts prorrogar la vigència de les principals mesures de suport a empreses i autònoms per garantir la seva “recuperació i viabilitat”. Així, l’executiu de Sánchez ha decidit en Consell de Ministres ampliar la línia d’avals de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i la moratòria concursal fins al 30 de juny del 2022. També s’ha ampliat fins a aquesta data el termini per sol·licitar ajudes al fons de rescat de grans empreses que gestiona la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) i el de companyies mitjanes que gestiona Cofides. En paral·lel, el govern espanyol ha estès fins al 2023 el blindatge ‘antiopas’ per a empreses estratègiques, que es va posar en marxa després de la pandèmia.

Tècnicament, l’executiu allarga fins al 31 de desembre del 2022 la suspensió del règim de liberalització d’inversions estrangeres, que implica que ha d’autoritzar les inversions foranes en empreses estratègiques cotitzades –com el cas de Telefónica-, així com en aquelles no cotitzades en les que la inversió superi els 500 milions d’euros. “L’ampliació de la vigència d’aquesta mesura té com a objectiu protegir la seguretat, salut i ordre públic, així com garantir la seguretat jurídica dels operadors econòmics”, ha subratllat el Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital. Pel que fa als crèdits ICO –també prorrogats fins al 30 de juny del 2022-, el Ministeri considera que es tracta d’un “instrument clau per garantir el manteniment del teixit productiu” i ha recordat que fins al 18 de novembre ha permès mobilitzar quasi 134.000 MEUR en 1,13 milions d’operacions en les quals s’han avalat 101.945 MEUR. En el cas de la moratòria concursal, el ministeri liderat per Nadia Calviño argumenta que l’objectiu és que “les empreses viables en condicions normals de mercat comptin amb instruments legals que els permetin mantenir la seva activitat i llocs de feina, i disposin d’un marge addicional per restablir el seu equilibri patrimonial mentre es tramita la modernització del règim concursal espanyol”. Finalment, també s’amplia a l’exercici 2021 la mesura excepcional establerta a la Llei 3/2020 d’exclusió dels resultats als efectes de la causa legal de dissolució per pèrdues.